Gemeente Breda

College kiest voor uitdagende aanpak bij Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling

Een nieuwe aanpak waarin burgers, bedrijven en organisaties worden uitgedaagd ideeën aan te leveren die de sociale samenhang in de stad verbeteren.

Ingewikkelde regelingen gaan niet samen met het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling. Eenvoudig, praktisch en zo min mogelijk barrières zijn de uitgangspunten van het college bij de invoering van het fonds.

Dat is de hoofdlijn van de Notitie Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling die burgemeester en wethouders hebben vastgesteld. In het voorstel vraagt het college de raad in te stemmen met de criteria die gehanteerd worden bij de aanvragen. Ook stelt het college de raad voor bij de eerstvolgende begrotingswijziging EUR 2.500.000 beschikbaar te stellen. Er komt een commissie Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling van drie personen, afkomstig uit het bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen of hoger onderwijs. Het is de bedoeling dat de commissie aanvragen voor het fonds gaat beoordelen en het college adviseert. .

Sociale stad

In het coalitieakkoord is sterk ingezet op het verder vormgeven van Breda als sociale stad. Het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling is daarbij en belangrijk speerpunt. Voor dit fonds heeft de gemeenteraad de komende vier jaar EUR10 miljoen beschikbaar gesteld. Doel van het fonds is dat het bijdraagt aan het bevorderen van sociale samenhang in de stad en het meedoen van kwetsbare groepen in de samenleving stimuleert.

Om dit een goede kans van slagen te geven, komt het college niet met een dichtgetimmerd voorstel. Het geeft globale kaders en criteria aan. Burgers, instellingen en bedrijven worden uitgenodigd en uitgedaagd om creatieve en vernieuwende voorstellen in te dienen. Het bevorderen van de sociale samenhang kan door ideeën die gericht zijn op het in contact brengen van burgers met elkaar en (vrijwilligers)activiteiten in wijken en buurten. Het bevorderen van de maatschappelijke deelname kan door initiatieven gericht op werk in brede zin (vrijwilligerswerk, opstarten eigen bedrijfje), door sociale activering en het tegengaan van sociale uitsluiting.

Het college kiest voor een beperkt aantal criteria voor alle aanvragen. Zo dienen deze innovatief te zijn en wijk- buurtgericht. Voor instellingen, bedrijfsleven en gemeente zelf geldt onder meer dat resultaten goed meetbaar moeten zijn, dat ze een langdurig effect moeten hebben en dat samenwerking met verscheidene partijen noodzakelijk is.

Werkwijze

Het totale proces dient zo eenvoudig mogelijk en praktisch uitvoerbaar te zijn, met zo min mogelijk barrières en niet teveel regels. Aanvragen indienen is het hele jaar mogelijk, maar ze worden in vier ronden beoordeeld. Dit gebeurt na 1 januari, 1 april, 1 juni en 1 oktober. De eerste aanvragen van 2007 komen aan de orde in de beoordelingsronde van april 2007. Uitgangspunt bij de ondersteuning is het de aanvragers zo eenvoudig mogelijk te maken.

Het eerste jaar werken met het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling vergt bijzondere aandacht. Het college wil het bestaan van het fonds dan ook op intensieve wijze met de stad communiceren.

Het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling bestaat uit 10 miljoen euro. Jaarlijks wordt EUR 2.500.000 beschikbaar gesteld. Het eerste jaar, 2007, is een proefjaar. Eind 2007 volgt een evaluatie.

De commissie Mens en Maatschappij discussieert op 29 november over de notitie. Vervolgens behandelt de gemeenteraad het voorstel in haar vergadering van 14 december.

Breda, 22 november 2006