Ingezonden persbericht


----------
Persbericht

Datum: 22 november 2006

----------

Nieuwe soorten veroveren de duinen

Leiden - De resultaten van een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht in opdracht van de Stichting Duinbehoud wijzen erop dat er 6 nieuwe soorten in de duinen zijn verschenen door de stijgende temperatuur. Door het opwarmende klimaat is één soort uit de duinen verdwenen en bij tien soorten werd een verandering van areaal vastgesteld. Klimaatverandering vraagt om snelle realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur. Wanneer ecologische verbindingen ontbreken is het risico groot dat karakteristieke duinsoorten verdwijnen. Duinbehoud wil dat er op korte termijn maatregelen worden genomen. Zij is met drie kustgemeenten in gesprek over aanpassingen in de groenstructuur.

Klimaatverandering en natuur

Sinds de 20e eeuw verandert het klimaat: de zeespiegel stijgt, de gemiddelde hoeveel-heid neerslag neemt toe en er is een tendens naar extreme neerslag. Daarnaast is er een wereldwijde temperatuurstijging gaande door menselijke activiteiten. In de 20e eeuw is in Nederland de gemiddelde temperatuur gestegen met 1°C. Klimaatverandering heeft effecten op planten en dieren en hun leefgebied. Populaties die zich niet aan klimaatveranderingen kunnen aanpassen zullen zich willen verplaatsen naar geschiktere gebieden.

Planten en dieren zoeken nieuwe leefgebieden via de duinen

Door de hogere temperaturen zullen veel soorten langzaam naar het noorden willen verhuizen. Het Nederlandse duingebied heeft, door de geografische ligging van zuid naar noord, een belangrijke ecologische corridorfunctie voor deze soorten. Biologiestudente Nanda ' t Lam geeft aan voor welke soorten de verschuiving in verspreiding waarschijnlijk komt door klimaatverandering en waar barrières kunnen liggen.

Onderzoek duinecosysteem

De onderzoekster heeft ruim vijftig duinsoorten (hogere planten, dagvlinders en libellen) geselecteerd als potentiële milieu-indicator voor temperatuurveranderingen. Voor zeventien soorten kon zij een verandering in verspreiding in verband brengen met de stijgende temperatuur. Voor de overige soorten hebben waarschijnlijk ook andere factoren naast de temperatuurstijging een rol gespeeld bij veranderingen in de verspreiding.

Barrières wegnemen

Bouwkernen en wegen vormen een barrière voor trekkende soorten. Duinbehoud stelt samen met de gemeente Den Haag, Katwijk en Noordwijk een 'ontsnipperingsplan' op om deze barrières weg te nemen. Aanleg en aangepast beheer van groene corridors en stapstenen moet het soorten mogelijk maken om met de klimaatgrenzen mee naar het noorden te trekken. Meer natuur in de stad, zodat planten en dieren erdoorheen van zuid naar noord kunnen trekken.

Aanbevelingen

Een belangrijke aanbeveling is om in het ruimtelijk beleid rekening te houden met veranderingen in de verspreiding van soorten: richt de ruimte, die nodig is om in het kader van klimaatverandering water te bergen, zodanig in dat het tevens een functie voor migrerende soorten of tijdelijk leefgebied voor soorten kan bieden. Het kunnen bermen, bosjes, poelen of kleine stukjes grasland zijn. Bijvoorbeeld droge bermen, oevers en houtwallen/singels als belangrijke voorzieningen (voedsel, voortplanting) voor de migratie van dagvlinders. Voor libellen zijn, vooral door de te verwachten verdroging, kleine poelen als voortplantingsbiotoop noodzakelijk ter versterking van de populaties.

Plan

Met de gemeenten Den Haag, Katwijk en Noordwijk is Duinbehoud aan de slag gegaan om deze kustplaatsen voor planten en dieren 'overbrugbaar' te maken. Voor elke plaats is een 'doelsoort' uitgekozen. Dat zijn de 'stadsreus' (een bijzondere zweefvlieg) voor Den Haag, het landkaartje (vlinder) voor Katwijk en het oranjetipje (vlinder) voor Noordwijk.

Einde bericht

Publicatiegegevens

Klimaatverandering en biodiversiteitspatronen in Nederlands duinecosystemen

auteur: Nanda 't Lam

November 2006

ISBN 90-5209-157-9

66 pag.

prijs ¤ 5,20

Dit rapport is gratis te downloaden via www.bio.uu.nl/wetenschapswinkel (klik op 'nieuwste publicaties').

Meer informatie:


- John van Vliet, Stichting Duinbehoud, 071-5160493


- Joos Versfelt, Stichting Duinbehoud, 071-5160495


- Manon Vaal, Wetenschapswinkel Biologie Utrecht, Padualaan 8, 3584 CH Utrecht, m.a.vaal@bio.uu.nl

Stichting Duinbehoud
Postbus 664, 2300 AR Leiden
telefoon: 071-5160490
e-mail: stichting@duinbehoud.nl
website: www.duinbehoud.nl