Stichting Wakker Dier

Raad van state vernietigt vergunning grootste Legbatterij van nederland Persbericht - 22 november 2006

De Raad van State heeft de vergunning voor de grootste legbatterij van Nederland vernietigd in een rechtszaak aangespannen door onder meer Stichting Wakker Dier. Wakker Dier start vandaag nog een handhavingsprocedure om de gemeente te dwingen de stal na jaren gedogen nu eindelijk snel te sluiten. De Raad van State tikt de gemeente Groesbeek hard op de vingers omdat deze veel meer vervuilingsrechten aan de industrieboer heeft gegeven dan milieuwetgeving toestaat.

De stal voor 300.000 kippen is al eind 2001 gebouwd. Stichting Wakker Dier heeft meerdere keren afgelopen jaren de gemeente verzocht in te grijpen maar deze weigerde steeds. Met de uitspraak in de hand verwacht Wakker Dier dat de gemeente nu onmogelijk een nieuw sluitingsverzoek kan negeren. Wakker Dier sprak in 2004 met supermarkten af dat deze zouden stoppen met de verkoop van legbatterij-eieren. Nog steeds zitten echter nog miljoenen kippen in Nederland in legbatterijen. Deze eieren worden verwerkt in cake, koekjes en mayonaise of geëxporteerd. Een wetsvoorstel voor een algemeen legbatterijverbod is door het kabinet Balkenende ingetrokken.

Grootste legbatterij van Nederland heeft lang verleden van illegaliteit en gedogen

Al sinds de pluimveehouder en de gemeente Groesbeek rond de eeuwwisseling afspraken maakten over de vestiging van de grootste legbatterijstal van Nederland als onderdeel van een deal rondom een sportveld, kan het vergunningenbeleid van de gemeente getypeerd worden als wildwest-beleid. Illegale situaties worden langdurig en herhaald gedoogd, afspraken worden zonder consequenties niet nagekomen en de gemeente past berekeningen aan om binnen de milieunormen te blijven. Omwonenden zijn het vertrouwen in de gemeente totaal verloren en zijn buiten de gemeente om een civiele procedure begonnen tegen de illegale legbatterij. Vorige zomer bleek dat ook het Openbaar Ministerie de veehouder voor grootschalige overtreding van de mestwetgeving heeft aangeklaagd.

Alleen (geheime) toezeggingen aan de veehouder en een dreiging van een schadeclaim kunnen de zeer lankmoedige houding van de gemeente verklaren. Enkele jaren geleden maakte de gemeente afspraken met de veehouder over de sanering van een kippenstal bij een sportveld. Daarbij is ook de vestiging van de grootste legbatterijstal van Nederland, een stuk verderop, betrokken. In 2001 verleende de gemeente Groesbeek de milieuvergunning voor deze legbatterijstal voor 300.000 kippen aan de Dennenkamp 1b. In 2002 oordeelde de Raad van State dat de vergunning in strijd met de wet was afgegeven en vernietigde deze. Sindsdien is deze grootste legbatterijstal van Nederland illegaal in werking en weigert de gemeente in te grijpen en verleende zelfs tot 2 maal toe een gedoogvergunning. Stankberekeningen werden aangepast toen deze de wettelijke norm bleken te overschrijden. Toen een verleende gedoogvergunning afliep in februari 2003 en de kippenstal ongewijzigd in werking bleek, greep de gemeente wederom niet in. De uitspraak van de Raad van State laat echter aan duidelijkheid weinig te wensen over. Wakker Dier verwacht dat de gemeente nu echt niet meer om sluiting van de stal heen kan.

De uitspraak is na te lezen op www.raadvanstate.nl bij actueel - uitspraken - hoofdzaken - nr. 200602676/1