De Lindenhof overtuigende winnaar 8e Grand Concours Laurent-Perrier
Goede afspiegeling Nederlandse gastronomie
AMSTERDAM, 20061121 -- Na voorronden in hotelscholen in Nederland hebben de kandidaten hun combinaties voor de jury's gepresenteerd. Finalisten van het 8e Grand Concours Laurent-Perrier haalden 20 november nog één keer al hun talent uit de kast. Voor de huldiging van de winnaars door Arnaud Longuent (marketing directeur Laurent-Perrier) streden de finalisten om de extra prijs om de perfecte amuse te serveren bij de cuvée Grand Siècle. De meest prestigieuze prijs Nec plus Ultra ging naar restaurant De Lindenhof (18 pnt GaultMillau) in Giethoorn, waarvan de deelnemende chef Martijn Stoker ook nog de prijs Jong Talent in ontvangst mocht nemen.
Goede afspiegeling Nederlandse gastronomie
De afgelopen acht jaar heeft het Grand Concours Laurent-Perrier telkens een goede afspiegeling gegeven van wat de Nederlandse gastronomie te bieden heeft aan kwaliteit, creativiteit en veelzijdigheid. De jury heeft deze jaren vele combinaties de revue zien passeren. De winnaars waren niet alleen bekende- maar ook diverse onbekende restaurants.
Back to basics
Hoofdsponsor en de importeur van Champagne Laurent-Perrier, Jaap Kwast kijkt samen met organisatoren en voorzitters Peter Klosse en Jan van Lissum tevreden terug op het 8e Grand Concours Laurent-Perrier. Op grond van de resultaten van dit jaar constateert de vakjury dat veel restaurants zoeken naar nieuwe wegen, gebruik maken van innovatieve kooktechnieken of andere culinaire culturen laten spreken in hun creaties. Daartegenover staat een back-to-basics-instelling: minder dure ingrediënten, `vergeten' maar daarom niet minder interessante smaken worden opgewaardeerd. Daarnaast is de voorkeur voor karaktervolle, veelal Europese wijnen sterk gegroeid.
Platform om het restaurant in het voetlicht te plaatsen
De competitie is gericht op alle restaurants in Nederland en heeft inmiddels ook internationaal vervolg gekregen (België). Talent, originaliteit en creativiteit zijn overal te vinden, dat is wel gebleken sinds de laatste edities van het concours, waarvoor tal van kandidaten zich hadden ingeschreven. Veel restaurants van naam en faam gaven acte de présence, maar ook zaken die nog weinig bekendheid genoten en het Grand Concours Laurent-Perrier terecht aangrepen als een kans het talent van een enthousiast team voor het voetlicht te plaatsen. Het Grand Concours Laurent-Perrier is de perfecte gelegenheid om de ultieme wijn/spijscombinatie te presenteren.
Onderscheidende competitie
Het Grand Concours Laurent-Perrier onderscheidt zich van andere culinaire wedstrijden door de nadruk te leggen op het combineren van wijn en spijs waarbij alle inzendingen niet op papier worden beoordeeld, maar tijdens diverse voorronden in Nederland ´live´ werden geproefd.
Winnaars 8e Grand Concours Laurent-Perrier
Persprijs
(gekozen door een panel van bekende Nederlandse journalisten waaronder Harold Hamersma, Mac van Dinther en Guido Nijssen)
Restaurant Latour (Grand Hotel Huis ter Duin), Noordwijk aan Zee
Beste Gastvrouw
Ellis Eikema, Hof van Sonoy, Blokzijl
Jong Talent
(prijs voor de beste inzending van een cuisinier, geboren in 1976 of later)
Martijn Stoker, De Lindenhof, Giethoorn
Meest Innovatieve Combinatie
Le Cirque, Scheveningen
Prijs/kwaliteit
Vermeer, Amsterdam
Nec Plus Ultra
(het beste van het beste, kosten nog moeite gespaard)
De Lindenhof, Giethoorn
Prix Grand Siècle
(beste amuse in combinatie met Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle)
Le Cirque, Scheveningen
Finalisten 8e Grand Concours Laurent-Perrier:
Le Cirque, Scheveningen (16 pnt GaultMillau)
Cuisine Pascal Jalhaij (voorheen Chatillon, Palace Hotel, Noordwijk aan Zee)
Hof van Sonoy, Blokzijl (14 pnt GaultMillau)
Het Jachthuis, Hoog Soeren (14 pnt GaultMillau)
Latour (Grand Hotel Huis ter Duin), Noordwijk aan Zee (15 pnt GaultMillau)
De Lindenhof, Giethoorn (18 pnt GaultMillau)
De Punter, Giethoorn
Vermeer (NH Barbizon Palace), Amsterdam (17 pnt GaultMillau)
Finalisten en combinaties:
Le Cirque, Scheveningen
Chef: Luc Kusters
Gastheer: Jos van Hunen
Gerecht: Zwezerik op de houtskool gegrild met spekschuim en ananas en aardappelpuree
Wijn: La Cabriole, Vignobles du Monteillet, Antoine & Stéphane Montez, Saint Joseph Blanc, Frankrijk 2004
Cuisine Pascal Jalhaij (voorheen Chatillon, Palace Hotel, Noordwijk aan Zee)
Chef: Bobby Rust (nu werkzaam bij De Librije, Zwolle, 19,5 pnt GaultMillau)
Gastheer: Ferdinand Overgaag (nu werkzaam bij Ciel Bleu, Okura Hotel, Amsterdam, 15 pnt GaultMillau)
Gerecht: Zonnevis met een crème van risotto en citroengras
Wijn: Chenin Blanc "Signature", Jean Daneel, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2005
Hof van Sonoy, Blokzijl
Chef: Paul van Staveren
Gastvrouw: Ellis Eikema
Gerecht: In brick gebakken kreeft met gemarineerde tomaat en twee structuren van Arbaquina olijfolie
Wijn: Amayna Chardonnay, Viña Garcés Silva, Valle San Antonio-Leyda, Chili 2004
Het Jachthuis, Hoog Soeren
Chef: Peter Paul v.d. Breemen
Gastheer: Erik van Kampen
Gerecht: Gestoomde en gegratineerde zeetong met gemarineerde rabarber
Wijn: Riesling, Domaine Léon Boesch, Alsace Grand Cru Zinnkoepflé, Frankrijk 2002
Restaurant Latour (Grand Hotel Huis ter Duin), Noordwijk aan Zee
Chef: Marcel van Lier
Gastheer: Stan Kerckhoffs
Gerecht: Tartaar van tonijn met zwarte olijven, gedroogde tomaat en ansjovis met gebakken sardientje
Wijn: La Gitana, Manzanilla, Bodegas Hidalgo, Jerez, Spanje
De Lindenhof, Giethoorn
Chef: Martijn Stoker
Gastvrouw: Carla Veenstra
Gerecht: Canneloni met gebraiseerde ossenstaart, jus van ossenstaart en schuim van eekhoorntjesbrood
Wijn: Château Musar, Bekaa Valley, Libanon 1988
De Punter, Giethoorn
Chef: Christian van Staveren
Gastheer: Martin van Staveren
Gerecht: Zeetong met een saus van kokkels
Wijn: Olivier Leflaive, Chassagne-Montrachet, Frankrijk 2004
Vermeer, Amsterdam
Chef: Milas van der Plaats
Gastheer: Niek Beute
Gerecht: Langoustine, gepocheerde appel, citrus, meiknol, thermidor garnituur
Wijn: Poire Granit, Eric Bordelet, Normandie, Frankrijk 2004
Restaurants De Lindenhof en Vermeer waren met twee combinaties in de finale geplaatst.