Time : 20:39:55
Date : 17 November 2006
Sender Name: VVOB

Onderwijs als bruggenbouwer tussen Noord en Zuid: opening internationale onderwijsconferentie

Van 21 november tot en met 24 november organiseren de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technishe Bijstand (VVOB) en het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs (CEGO) van de KULeuven een internationale conferentie rond "Innovatie en Kwaliteit van het Onderwijs door Noord-Zuid Dialoog". Deze conferentie wordt op 21 november 2006 om 18u30 geopend door Dhr. Frank Vandenbroucke, vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Werk en Vorming, en door Dhr. Louis Tobback, Burgemeester van de stad Leuven.

Om 17u houden VVOB en CEGO een persconferentie met als thema: Onderwijs als bruggenbouwer tussen Noord en Zuid.

Sprekers zullen zijn: Willy Blockx, Directeur-Generaal VVOB, Ludo Heylen, CEGO, Mutahi Karega, Permanent Secretary of Education van Kenya, en Adiel Kallan, volksvertegenwoordiger en directeur van het Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Aan de aanwezige journalisten bieden we een maaltijd aan.

Tegelijk nodigen we u uit op de opening van de internationale conferentie op dinsdag 21 november 2006 om 18u30 in de Universiteitshal van de KULeuven, Naamsestraat 22, 3000 Leuven om 18u30. Minister Vandenbroucke zal de openingstoespraak houden onder de titel: 'Building experience, excellence and commitment through North-South partnerships'

Perscontact: Bert Janssens 02-209 07 94 / 0473-59 37 40 / bert.janssens@vvob.be
Te interviewen personen: Willy Blockx (VVOB), Ludo Heylen (CEGO), Mutahi Karega (Permanent Secretary of Education, Kenya) en Adiel Khan Kallan (volksvertegenwoordiger en directeur van het Ministerie van Onderwijs en Vorming, Suriname)

ACHTERGROND: "Ervaringsgericht onderwijs: inspirerend voor onderwijs in de derde wereld"

VVOB ondersteunt reeds 25 jaar onderwijs- en vormingsprogramma's in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Als ontwikkelingsorganisatie geloven we sterk in de rol van onderwijs en vorming voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling in het Zuiden. VVOB bouwde met de jaren een stevige reputatie op in het beheer van complexe onderwijsprogramma's onder toch wel moeilijke werkomstandigheden in ontwikkelingslanden.
We faciliteren veranderingsprocessen bij onze lokale partners door hen toegang te geven tot bijkomende middelen, opportuniteiten en ideëen, en hen te netwerken met Vlaamse, internationale en regionale spelers in de onderwijssector. VVOB is een nichespeler en werkt met een evenwichtig aanbod van financiële middelen, personeelsinzet, educatieve materialen, en investeringen in infrastructuur. Om de goede uitvoering van onze projecten en programma's te bereiken bouwen we al onze acties op rond enkele pijlers: capaciteitsopbouw, partnership en duurzaamheid zijn hoekstenen van de samenwerking tussen VVOB en de instellingen uit onze partnerlanden. Onze werking concentreren we momenteel geografisch in 9 partnerlanden: in Afrika werken we in D.R. Congo, Kenia, Rwanda, Zambia en Zimbabwe. In Azië ondersteunen we projecten in Cambodja en Vietnam terwijl Ecuador en Suriname onze partners uit Latijns-Amerika zijn. Voor deze projecten in onze partnerlanden ontvangen we financiering van het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGOS). Verder ontvangen we een structurele subsidie van de Vlaamse overheid.

CEGO-KULEUVEN. Het ErvaringsGericht onderwijs is een van meest invloedrijke vernieuwingsbewegingen in het Vlaamse en Nederlandse onderwijslandschap en plaatst leefkwaliteit voor het individu en voor de gemeenschap in de focus.
Er wordt vertrokken van twee herkenbare vragen .

- Hoe maken kinderen / mensen het op school en in de omgeving. Voelen ze zich goed ? Hoe is hun welbevinden.

- Zijn kinderen / mensen geboeid, gemotiveerd , geconcentreerd en gedreven bezig met wat ze doen ? Zijn ze betrokken. Een onderwijsaanpak die van deze vragen vertrekt raakt de kern van onderwijs. Wereldwijd erkent men deze vragen als de meest cruciale kwaliteitsindicatoren van onderwijs.
Dit blijkt uit talrijke internationale contacten.waar het Centrum Voor Ervaringsgericht Onderwijs (CEGO) als expert voor onderwijskwaliteit en innovatie wordt geconsulteerd.

De samenwerking tussen VVOB en CEGO schept kansen tot een unieke expertisedeling, tot delen van wederzijdse intellectuele rijkdom in de Noord-Zuid relatie (of 3de wereld). Het expertisecentrum ErvaringsGericht onderwijs brengt zijn know how in. Meteen volgt de toets in welke mate de basisideeën voor onderwijskwaliteit voor een cultuuroverstijgend gesprekskader kunnen zorgen en toepasbaar zijn in landen waar onderwijs in ernstige mate af te rekenen heeft met armoede, gezondheids- en wederopbouwproblemen

http://www.vvob.be
http://www.cego.be