Selectieve besluitenlijst collegevergadering 21 november 2006
2006/25253 Intentieverklaring tussen Gemeente Heerlen en Weller Wonen inzake eerste aanzet productie en levering mijnwaterwarmte en -koude
De gemeente Heerlen en Woningstichting Weller gaan samen werken aan de vormgeving van een productie- en de exploitatiemaatschappij voor warmte en koeling uit mijnwater. Dit staat in een intentieovereenkomst die het college vandaag heeft bekrachtigd. In de toekomst wil de gemeente Heerlen de productiemaatschappij voor mijnwater beheren. In welke juridische vorm is nog niet bekend. Weller wil een exploitatiemaatschappij oprichten. Als alles volgens plan verloopt, zal de gemeente straks een halfproduct (energie, uitgedrukt in aantallen Joules) leveren aan Weller. Weller levert dit vervolgens aan hun klanten die huizen in gebouwen die met mijnwater worden gewarmd en gekoeld. Vanwege de complexiteit van de oprichting van een productie- en exploitatiemaatschappij voor mijnwater, trekken beide partijen voorlopig samen op. Bijvoorbeeld om zich te buigen over regelgeving en tariefstelling. Met name dat laatste is van groot belang voor een uiteindelijk besluit van Weller over daadwerkelijke afname van mijnwater warmte en koeling. Overigens zal de gemeente als productiemaatschappij ook gemachtigd zijn om het halfproduct ook te leveren aan andere partijen dan Weller.
2006/24859 Evaluatie nota drempelvrees
Geregeld komen er klachten van inwoners over verkeersdrempels binnen. In maart 2005 is besloten hoe de gemeente omgaat met klachten over trillingsoverlast. De eerste resultaten van die werkwijze zijn nu bekend geworden.
Vanaf 2004 zijn er over 16 drempels en 1 bussluis klachten binnengekomen. Volgens de vastgestelde werkwijze bekijkt de gemeente eerst of de drempel is uitgevoerd volgens de vastgestelde richtlijnen. Als dat het geval is wordt de klacht afgewezen. Als de klagers menen dat de drempel desondanks zorgt voor trillingsoverlast is het de taak van de klager is om aan te tonen dat een drempel een onaanvaardbare overlast of zelfs schade veroorzaakt. Voor zover bij ons bekend heeft een klager, na een eerdere afwijzing van de klacht, ook een meting laten uitvoeren. Uit deze meting bleek dat de trillingen dusdanig sterk waren dat deze wel hinder, maar geen schade konden opleveren. Vanwege deze uitkomst is de drempel aangepast.
2006/24044 Noodopvang
Het college heeft besloten de raad voor te stellen akkoord te gaan met de voortzetting van de noodopvang in 2007 van legaal in Nederland verblijvende asielzoekers die geen recht meer hebben op opvang door het rijk. In januari 2007 moet de gemeenteraad hier een besluit over nemen.
De gemeente biedt deze noodopvang onder protest, omdat zij van mening is dat het rijk verantwoordelijk is voor deze asielzoekers, die een procedure in Nederland mogen afwachten of technisch niet terug kunnen naar het land van herkomst. Heerlen wil vooral dat ze niet op straat terecht komen. De realiteit van het rijksbeleid is echter dat dat wel gebeurt.
Heerlen biedt vanaf 2002 noodopvang aan deze groep asielzoekers, die geen recht meer hebben op rijksvoorzieningen en voldoen aan de criteria van de landelijke stichting Inlia. De gemeente doet dit vanuit haar zorgplicht om er, in het kader van de openbare orde, voor te zorgen dat er geen mensen op straat zwerven. Onder de groep die in Heerlen noodopvang krijgt, zijn ook kleine kinderen. De gemeente stelt middelen beschikbaar voor huisvesting, eet- en leefgeld en juridische en maatschappelijke begeleiding.
---- --
Gemeente Heerlen