Maak van ambulancepersoneel geen zondebok

Avvv

http://www.venvn.nl

Maak van ambulancepersoneel geen zondebok

Reactie V&VN en BVA op artikel in Trouw over fouten in ambulancezorg

Utrecht, 21 november 2006

Trouw publiceerde vandaag een artikel met de kop Gebrek aan regels kost levens. Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Beroepsvereniging voor Ambulancezorg BVA vinden dat dat artikel een verkeerd beeld oproept van de ambulancezorg in Nederland. Het gebrek aan regels is niet de oorzaak van de problemen en ambulancepersoneel handelt in noodsituaties ook niet naar eigen goeddunken, zoals Trouw stelt. Juist in de ambulancezorg wordt veel gestandaardiseerd gewerkt, met protocollen die precies aangeven wat in welke situatie de juiste handeling is. Een veilige gezondheidszorg vraagt om aandacht voor de hele zorgketen en een cultuuromslag, niet om het aanwijzen van een zondebok.

Cultuur
Mensen maken fouten. En in sommige gevallen met dodelijke afloop. Het zorgsysteem moet daarom zo ontworpen worden dat deze fouten zoveel mogelijk voorkomen of ondervangen worden. Dus niet personen als zondebok aanwijzen, maar vermijdbare risico's uit het systeem halen. Dit moet de nieuwe veiligheidscultuur in Nederland worden.

Aandacht voor de hele zorgketen
Het is nu de week van de patiëntveiligheid. Het besef over de noodzaak en omvang van de benodigde veranderingen dringen echter nog maar langzaam door. Hoe voorkom je soortgelijke incidenten? Door het systematisch analyseren van incidenten en het verbeteren van zorgprocessen. De focus moet liggen op de systeemoorzaken in de instellingen en minder op de personen die ergens in de lijn de vergissingen begaan. Hulpverleners die dagelijks verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de zorg, werken onder stressvolle omstandigheden. Grote onderzoeken naar die werksituaties, zoals het Amerikaanse onderzoek To Err is Human, zijn in Nederland echter niet uitgevoerd.

Fouten zijn zelden het gevolg van ondeskundig personeel. In het onderzoek dat de IGZ heeft uitgevoerd naar aanleiding van het overlijden van een kind door een fout van een ambulanceverpleegkundige blijkt dat de medicatiespuit op twee verschillende systemen kon worden aangesloten. Een technische aanpassing in dit systeem - bijvoorbeeld uniformiteit van apparatuur - kan een dergelijke vergissing voorkomen. Een simpele aanpassing met groot effect.

Dit haalt niet de eigen verantwoordelijkheid weg bij de individuele hulpverlener. Elke zorgprofessional moet zorgen dat hij bevoegd en bekwaam is voor de handelingen die hij verricht. Daarin is de sector al jarenlang actief, met een landelijk kwaliteitssysteem, opleidingen en tweede registratie van de ambulanceprofessionals in het kader van de Wet BIG. Gezien de opleidingstatus en continue wijze van toetsing binnen de ambulancesector is dat landelijk al jaren geborgd. Fouten bestraffen is handelen achteraf. Het levert veel meer op als we incidenten open kunnen bespreken, en ervan leren.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -