Gemeente Den Haag

november 2006
Protocol regelt hulpverlening aan slachtoffers mensenhandel (21 november)

Netwerk Regio Den Haag biedt ook hulp aan mannelijke slachtoffers

Op donderdag 23 november 2006 tekenen acht regionale partners die betrokken zijn bij de opvang en hulpverlening aan meerderjarige slachtoffers van mensenhandel het 'Protocol Netwerk Mensenhandel Regio Den Haag'. Met het protocol wordt een basis gelegd om slachtoffers van mensenhandel, die veelal gedwongen zijn tewerkgesteld, een veilige omgeving te bieden en daarmee de uitbuiting te stoppen.

Bij mensenhandel wordt vaak vooral gedacht aan vrouwen die gedwongen in de prostitutie werken. Maar ook mannen kunnen slachtoffer zijn van uitbuiting, zowel binnen als buiten de prostitutie. Uniek in Nederland is dat de partners in dit protocol ook afspraken maken voor de opvang, zorg en begeleiding van deze mannelijke slachtoffers. De afspraken in het protocol gelden dus voor alle slachtoffers, zowel mannen als vrouwen.

Zorgcoördinator
In het protocol is aandacht voor zowel opvang en hulpverlening als het justitiële traject. Kern hierbij is de inzet van een zorgcoördinator mensenhandel, die het geheel coördineert en rechtstreeks contact onderhoudt met het slachtoffer en de betrokken hulpverleners en instanties. Het protocol beschrijft verder de procedure rond de aanmelding en de plaatsing van slachtoffers.

De Stichting Hulpverlening Opvang Prostituees (SHOP), Stichting Wende vrouwenopvang & aanpak huiselijk geweld en Vrouwenopvang Zuid-Holland (VOZH) Ricardis stellen samen vijf door de betrokken gemeenten gesubsidieerde plaatsen voor de opvang van slachtoffers van mensenhandel beschikbaar. Mannelijke slachtoffers worden via de Centrale Toegang Maatschappelijke Opvang (CTMO) ondergebracht bij ook door de gemeenten gesubsidieerde instellingen voor maatschappelijke opvang, waar passende zorg en hulpverlening kan worden aangeboden.

Voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel is in de regio Den Haag een 'casuïstiekgroep loverboys', bestaande uit vertegenwoordigers van politie, Bureau Jeugdzorg en Jeugdformaat en gecoördineerd door het Regionaal Steunpunt Seksueel Geweld (RSSG) van de GGD Den Haag.

De acht regionale partners die het convenant ondertekenen zijn Stichting tegen Vrouwenhandel (STV), Stichting Hulpverlening Opvang Prostituees (SHOP), Stichting Wende vrouwenopvang & aanpak huiselijk geweld, Vrouwenopvang Zuid-Holland (VOZH), Politie Haaglanden afdeling Commerciële Zeden, Centrale Toegang Maatschappelijke Opvang (CTMO), Gemeente Den Haag, Gemeente Zoetermeer en Gemeente Delft.

Actuele cijfers slachtoffers mensenhandel

Aantal aanmeldingen
(januari t/m oktober 2006) Landelijk Regio Den Haag Informatie & advies 87 2
Registratie 218 2
Registratie & Opvang 177 19
Totaal 482 23
Bron: Stichting tegen Vrouwenhandel (STV)