Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Gelijke behandeling gehandicapten in openbaar vervoer verplicht vanaf 2008

PvdA-initiatiefwetsvoorstel verbetert rechten van reizigers met handicap of chronische ziekte

---

De Tweede Kamerleden Jose Smits en Jet Bussemaker (PvdA) hebben een initiatief wetsvoorstel ingediend waarmee de rechten van reizigers met een handicap verbeteren. Het wetsvoorstel regelt dat vanaf januari 2008 de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte van kracht moet zijn voor het openbaar vervoer.

De Wet bepaalt dan dat vervoerders en stationsbeheerders moeten zorgen voor redelijke aanpassingen aan de reizigers met handicap of chronische ziekte opdat ook zij makkelijk station, trein en bus in kunnen. De wet houdt er rekening mee dat vervoerders niet meteen het hele systeem hebben aangepast. De wet gaat er wel van uit dat in een gestaag tempo wordt doorgewerkt aan aanpassingen op stations en in het rijdend materieel. Reizigers die vinden dat het allemaal te langzaam gaat kunnen met de wet in de hand een advies vragen van de Commissie Gelijke Behandeling. Individuele reizigers kunnen zo vertraging bij het uitvoeren van de aanpassingen afstraffen.
.
De twee kamerleden Bussemaker en Smits nemen hun initiatief omdat ze vinden dat de regering te weinig vorderingen heeft gemaakt op dit punt. Al jarenlang wordt toegezegd dat de Wet Gelijke Behandeling van kracht kan worden op het terrein van het openbaar vervoer, maar van echte invoering kwam het nooit. De minister wil nu niet eerder dan in 2010 de wet laten ingaan. Volgens de PvdA kan en moet het sneller. De wet is een stok achter de deur die nodig is omdat het tempo van aanpassing erg traag is.

Tien jaar geleden werd al beloofd dat het busvervoer in 2010 en het treinvervoer in 2030 volledig toegankelijk zou zijn. In september dit jaar heeft de minister van verkeer en waterstaat laten weten dat die data niet meer kunnen worden gehaald. De afgelopen jaren zijn te weinig concrete maatregelen genomen. De PvdA wil verder uitstel niet accepteren.


(Geplaatst: 21 november 2006)

---