Ministerie van Justitie

Brief minister over ontsnapte tbs'ers

Nieuwsbericht | 21-11-2006

Op 21 november 2006 verscheen een brief van minister Hirsch Ballin van Justitie over de ontsnapping van twee tbs'ers. De twee verdwenen op 15 en 18 november tijdens hun begeleid verlof.

In de brief geeft de minister uitleg over beide verdwijningen. Ook geeft hij aan dat ten onrechte het beeld bestaat dat het aantal ontsnappingen van tbs'ers is toegenomen. Dit aantal is de laatste jaren juist sterk gedaald. Wel kan de begeleiding bij verlof worden verbeterd.

Ministerie van Justitie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directie Sanctie- en Preventiebeleid

Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Bezoekadres Schedeldoekshaven 100 Voorzitter van de Tweede Kamer 2511 EX Den Haag der Staten-Generaal Telefoon (070) 3 70 71 31 Postbus 20018 Fax (070) 3 70 90 11 2500 EH DEN HAAG www.justitie.nl Onderdeel DSP Bij beantwoording de

Datum 21 november 2006

Ons kenmerk 5454415/06
Uw kenmerk 06-JUST-B-093// 06-JUST-B-094

Onderwerp onttrekkingen aan begeleid verlof behandelen.

Inleiding
In de afgelopen week hebben zich twee onttrekkingen voorgedaan van tbs- gestelden op begeleid verlof. De Vaste Commissie voor Justitie heeft mij daar op 17 november vragen over gesteld (VKC 17 november 2006, 06-Just-B-93). Op 20 november is een aanvullend verzoek gedaan (VKC 20 november, 06- Just-B-94). In deze brief geef ik antwoord op de gestelde vragen voor zover beantwoording thans mogelijk is.

De beantwoording van alle andere vragen omtrent de inhoud van de zaak zal kunnen geschieden nadat de toedracht van de gebeurtenissen door de Inspecties voor de Sanctietoepassing en voor de Gezondheidszorg (ISt en IGz) volledig in kaart is gebracht. Het betreft de vragen van 17 november van het kamerlid Eerdmans (groep Eerdmans/Schijndel, nr. 2060703140) over de onttrekking en de aanvullende vragen daarop van het kamerlid Weekers (VVD, nr. 2060703160). Berichtgeving dient op basis van zorgvuldige feitenverzameling tot stand te komen; het onderzoek van de Inspecties is daar bij uitstek voor bedoeld. In deze past daarom op dit moment terughoudendheid; voorkomen dient te worden dat te snel op basis van onvolledige feiten onjuiste beeld- en oordeelsvorming ontstaat. De commissie Visser heeft hier in haar rapport ook al op gewezen.

5454415/06/21 november 2006

Onttrekking M. op 15 november.
Uit berichtgeving van het Openbaar Ministerie (OM) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is gebleken dat op woensdag 15 november de tbs-gestelde H.M. zich aan zijn begeleid verlof heeft onttrokken. Betrokkene is in april 2002 voor meerdere delicten, waaronder diefstal met geweld en verkrachting, meermalig gepleegd, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en de maatregel van tbs met bevel tot verpleging.
Het betrof een verlof om het graf van de grootvader van betrokkene te bezoeken. De begraafplaats bevindt zich te Heerlen. Bij aankomst op de begraafplaats heeft betrokkene zich omstreeks 12.53 uur onttrokken aan zijn begeleiders. Deze zijn vervolgens een zoektocht gestart naar de betrokkene, maar hebben hem niet gevonden.

Omstreeks 14.10 uur op dezelfde dag is de landelijk officier van justitie door een medewerker van het Nationaal Informatie Knooppunt (NIK) van het KLPD op de hoogte gesteld van deze onttrekking. Vervolgens zijn de hoofdofficier en de persvoorlichtster van het Landelijk Parket en de sectordirecteur TBS van de DJI geïnformeerd. Omstreeks 14.20 uur heeft de landelijk officier van justitie opdracht gegeven aan het speciale opsporingsteam bij het KLPD om de opsporing met de hoogste prioriteit ter hand te nemen.

Omstreeks 14.30 uur heeft de sectordirecteur TBS van DJI de landelijk officier van justitie geïnformeerd over de door hem van de kliniek verkregen inlichtingen over de betrokkene: hij gebruikte libidoremmers, die ­ na staking van de medicatie - naar schatting nog 2 à 3 dagen werkzaam zijn; het recidivegevaar voor zedendelicten werd in deze inlichtingen op dat moment laag ingeschat. Het recidivegevaar voor vermogensdelicten zoals diefstal is op dat moment hoog ingeschat.

Vervolgens is de opsporing door de politie actief ingezet.

In de late avond van 15 november is binnen het Openbaar Ministerie overleg gevoerd over de wenselijkheid van opsporingsberichtgeving. Daartoe is op dat moment niet overgegaan omdat er nog voldoende aanknopingspunten voor het onderzoek waren. Besloten is de wenselijkheid opnieuw te bezien op donderdagochtend 16 november jl.

Door verschillende media is op woensdag 15 november jl. bericht dat het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat betrokkene is veroordeeld voor vermogens- en een zedendelict, maar geen groot gevaar vormt. Op het moment dat de inschatting met betrekking tot zedendelicten als laag 2/4

5454415/06/21 november 2006

werd aangemerkt, is in eerste instantie in de woordvoering aangegeven dat betrokkene geen groot gevaar vormde. Overigens is daarbij ook de nuancering van de recidive-inschatting aangegeven.

Zoals hierboven is uiteengezet is na hernieuwd overleg met de kliniek de inzet van opsporingsberichtgeving op 16 november 's ochtends opnieuw bezien. Op dat moment is het recidiverisico, gelet op het uitwerken van de medicatie, als hoog ingeschat. Dit heeft geleid tot het vanaf 14.00 uur uitzenden van opsporingsberichten in de vorm van teletekstberichten en berichten op televisie.

Ik had de Inspectie voor de Sanctietoepassing en de Inspectie voor de Gezondheidszorg reeds opdracht gegeven de gang van zaken rondom de verlofverlening in de eerdere zaak B. te onderzoeken. In aanvulling daarop wordt de ISt en de IGz verzocht om ook de toedracht rond deze onttrekking te betrekken bij dit onderzoek. Voorts zal het onderzoek zich richten op de algehele gang van zaken rondom verlofverlening en -toepassing in De Kijvelanden.
De overige concrete vragen die door Uw Kamer over dit voorval zijn gesteld, kunnen op basis van dit onderzoek worden beantwoord.

Onttrekking H. op 18 november
Uit berichtgeving van DJI is gebleken dat betrokkene zich op zaterdag 18 november aan begeleid toezicht heeft onttrokken. Dit heeft omstreeks 14.30 uur plaatsgevonden. Betrokkene was veroordeeld in oktober 1997 door het gerechtshof Den Bosch tot 1 jaar gevangenisstraf en tbs met bevel tot verpleging wegens opzettelijk brand stichten.
Op zondag 19 november 2006 omstreeks 17.30 uur is de betrokkene aangehouden door de politie te Sittard.
De achterliggende feiten van deze onttrekking worden op dit moment onderzocht. Daarover kan ik u op dit moment nog geen mededelingen doen.

De begeleide en onbegeleide verloven van De Kijvelanden en de Oostvaarderskliniek zijn vooralsnog stopgezet.

Context
Door de publiciteit die de afgelopen dagen omtrent de onttrekkingen is ontstaan, wordt de indruk gewekt dat de omvang daarvan toeneemt. Dat is echter niet het geval. Het aantal onttrekkingen is sinds 2004 gedaald. De desbetreffende cijfers zijn de volgende:
in 2004: 99 onttrekkingen;
3/4

5454415/06/21 november 2006

in 2005: 73 onttrekkingen;
in 2006: tot nu toe 38 onttrekkingen.
Het aantal verlofmachtigingen is vrijwel gelijk gebleven.

Het staat voor mij vast dat de begeleiding bij verlof verbetering behoeft. Daarvoor heeft mijn ambtsvoorganger in zijn brief van 19 september 2005 toegezegd dat de `Geweldsinstructie inrichtingen voor verpleging van ter beschikking gestelden' zal worden aangepast en dat daarin een aparte paragraaf wordt opgenomen met betrekking tot verlofsituaties. Ik heb opdracht gegeven deze regeling op korte termijn tot stand te brengen.

De Minister van Justitie,

4/4


---- --