Ingezonden persbericht
Lancering nieuwe restaurantgids met het accent op wijn "Grootspraak"
-----------------------
Amsterdam, 20 november 2006
Op zondag 19 november werd de nieuwe restaurantgids GrootSpraak gelanceerd in de Hotels van Oranje in Noordwijk. Een gids met een duidelijk accent op de wijn. Tevens werd door Ronald de Groot, hoofdredacteur van PersWijn en GrootSpraak, het restaurant van het jaar bekend gemaakt. En Imko Binnerts presenteerde de benoeming van de gastheer en beste wijnkaart en beste visrestaurant 2007 op zijn eigen deskundige en humoristische wijze.
Restaurant van het jaar 2007: Beluga - Hans van Wolde
Hier in het zuiden, aan de Maas, in het prachtige Beluga, klopt werkelijk alles. Keuken, bediening, wijnkaart, het is allemaal van een zeer hoog niveau. En nog menselijk en persoonlijk ook in de benadering van de gast.Hans van Wolde heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een van de absolute toppers van ons land. Van Wolde heeft het lef het eenvoudig te houden. Minder is hier meer. Ook de ambiance is passend en de wijnkaart is zonder meer groots, zeer overtuigend en compleet.
Een bezoek aan Beluga is op alle vlakken een fantastische belevenis. Dit is in het kort de beschrijving van het restaurant van het jaar, dat eenieder uitnodigt voor een bezoek.
Gastheer/sommelier van het jaar 2007: Simon Veldman
Een goede gastheer/sommelier ineen toprestaurant is eigenlijk een soort amateur psycholoog.
Zo begint de recensie. Hij/zij moet precies aanvoelen wat de gasten willen, zijn vak tot in de puntjes beheersen en tegelijkertijd zijn kennis op een intimiderende of overdreven manier ten toon spreiden. Simon Veldman, sommelier van restaurant Vermeer in Amsterdam, voldoet in alle opzichten aan dit profiel van de ideale gastheer. Chris Naylor die uitdraagt dat de keuken steeds anders wil zijn dan de andere, daagt hem voortdurend uit om hem daarin een eigen gezicht te laten zien. En zo blijft Veldman zoeken naar nieuws, iets anders en iets prachtigs. En daarbij een wijnkaart die niet te groot is en overzichtelijk blijft. Geweldig!
Beste Visrestaurant van het jaar 2007:
De conclusie van GrootSpraak is dat ook dit jaar weer de beste visrestaurants in Zeeland gevestigd zijn. Zo uit de zee op het bord, dat is het hier, en wat kan daar tegenop? Chef Edwin Vinke heeft de afgelopen jaren een hoog niveau bereikt in zijn bereidingen van oesters, coquilles, langoustines in geweldige gerechten: lichtvoetig, zonder boter, puur en speels. En dat dit echt waar is, bleek ook nu weer bij Champagne aan Zee tijdens zijn geleide proeverij. Wat een genot om daar te proeven van zijn prachtige amuses van oesters, coquilles, en langoustines, origineel op basis van het meest verse uit de naburige wateren, met een kleine bewerking, gegratineerd, met wat schuim. Gedurfde combinaties en smaken van een zeer creatieve chef.
Het vijfjarig jubileum van Champagne aan Zee, met daarbij de lancering van GrootSpraak was vandaag in vele opzichten een geslaagd evenement. De ruim 600 enthousiaste bezoekers, met een serieuze deelname aan de geleide proeverijen en grote interesse voor al het moois op de proeftafels, hebben daar zeker aan bijgedragen. En zeer zeker ook de inzet van de chefs en equipes van Mario Ridder, Marco Groote, Jannis Brevet en Paul de Groote, Chris Naylor en Edwin Vinke in samenwerking met de importeurs. Het was een buitengewoon geslaagd feest.
---
Ingezonden persbericht