Gemeente Sittard-Geleen
Sittard-Geleen zoekt dialoog met duizend inwoners
Sittard-Geleen, 17 november 2006 - Het college van B&W van Sittard-Geleen gaat de komende twee weken de wijken en de buurten in om te spreken met inwoners van de gemeente over het toekomstig beleid. Naar verwachting zullen zo'n duizend inwoners de gelegenheid krijgen om hun zegje te doen tijdens twee stadsgesprekken en vijf stadsdeelgesprekken.
Het eerste stadsgesprek vindt plaats op dinsdag 21 november en wordt gehouden met het bedrijfsleven en kennisinstituten. Wethouder Pieter Meekels (Duurzame economie) gaat in op de hoofdlijnen van de sociaal-economische visie en zal vervolgens samen met enkele Tweede-Kamerleden en de aanwezige ondernemers een discussie voeren over de prioriteiten die de komende jaren gesteld moeten worden. Tijdens de bijeenkomst in Fortunato krijgen enkele innovatie bedrijven de mogelijkheid hun vernieuwende producten of methoden te laten zien aan de genodigden. Voordat de discussie plaatsvindt, zijn er nog inleidingen van burgemeester Sjraar Cox, die in zijn vorige gemeente (Veldhoven) nauw betrokken was bij de ontwikkeling van Campus Eindhoven. En Chemelot-directeur Ger Wagemans geeft een toelichting op het omvormingsproces dat op dit bedrijventerrein aan de gang is.
Het tweede stadsgesprek is drie dagen later, op vrijdag 24 november, ook in Fortunato. Het thema is dan: De dag van krimp. Met maatschappelijke instellingen wordt er gesproken over de vergrijzing en de ontgroening in Sittard-Geleen en de bedreigingen en kansen die dat met zich meebrengt. Basis voor de discussie is het rapport 'Van groei naar krimp' van het E,til, dat die dag gepresenteerd wordt. De uitnodigingen voor dit stadsgesprek zijn gestuurd naar instellingen en instanties op het gebied van cultuur, wonen, zorg, onderwijs en sport.
Vanaf maandag 20 november vinden er ook vijf stadsdeelgesprekken plaats. Op basis van eerder gehouden wijkgesprekken zijn wijkanalyses gemaakt, die als basis dienen voor de stadsdeelgesprekken. Nu hebben de mensen in de wijken de gelegenheid om de uitgangspunten van de wijkanalyses bij te stellen en aan te geven welke keuzes er de komende tijd gemaakt moeten worden. De belangrijkste onderwerpen, die in vrijwel alle wijkanalyses naar voren komen, zijn veiligheid, jeugd en jongeren en vergrijzing. Maar ook het beheer van de openbare ruimte en verkeer komen aan de orde. Al deze thema's komen in alle wijken voor en worden daarom op stadsdeelniveau besproken.
,,We willen nadrukkelijk blijven praten met de mensen in de stad. Zo weet je wat er leeft, maar krijg je ook concrete suggesties om iets aan problemen te doen," zegt wethouder Pieter Meekels, die verantwoordelijk is voor Wijkgericht werken.
De resultaten van de stadsgesprekken en de stadsdeelgesprekken worden verwerkt in het gemeentelijk beleid voor de komende jaren.
---
Noot voor journalisten: