Schouwse duinen meer cultuurlandschap dan natuurlandschap
Promotie Historische geografie
dinsdag 21 november, 14.00 uur
Op de Kop van Schouwen (provincie Zeeland) zijn de duinen goed bewaard gebleven en kan de ontstaansgeschiedenis nog worden afgelezen. Frans Beekman bepaalde de ouderdom van de duinruggen en duinvalleien op een eeuw nauwkeurig. Een dergelijk onderzoek was in Nederland niet eerder gedaan. De duinen blijken meer een cultuurlandschap dan een natuurlandschap te zijn. De ontwikkeling van de Oosterschelde van estuarium (riviermond) tot zeegat is van grote betekenis voor de kust van Schouwen-Duiveland geweest. Bij de hierdoor veroorzaakte erosie kwam zand vrij dat voor een deel het land inwaaide. Het strand werd er smal en de zeereep steil. Er verdwenen diverse kleine havenplaatsen. Ook werden cultuurland en een kapel door het zand bedolven. Aan de noordkust van de Kop van Schouwen stranden regelmatig zandbanken en vormen zich nieuwe duinen op een breed strand. Een grotere kennis van de vroegere getijprocessen in een zeegat leidt tot een beter inzicht in de toestand van de kust. De historie van de duinvorming en het duingebruik op de Kop van Schouwen is van betekenis voor het huidige en toekomstige beheer.
F. Beekman: De Kop van Schouwen onder het zand. Duizend jaar duinvorming en duingebruik op een Zeeuws eiland. Promotor is prof. dr. G. J. Borger.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam