Gemeente Spijkenisse


Forse stijging aantal meldingen huiselijk geweld

21 november 2006

huiselijk geweld

Het aantal meldingen dat elk kwartaal bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld binnenkomt blijft in 2006 toenemen. Inmiddels staat de teller in 2006 al op 348. Opvallend is de stijging van het aantal meldingen in het derde kwartaal (2006) ten opzichte van het eerste kwartaal (2006) in de regio's Voorne-Putten Rozenburg en Goeree Overflakkee. Er is een toename te zien van 55%, respectievelijk 180%.

Als het aantal meldingen uit het derde kwartaal van 2006 vergeleken worden met het aantal meldingen uit het derde kwartaal van 2005, dan is hier exact een verdubbeling van het aantal meldingen zichtbaar. Deden er in het derde kwartaal van vorig jaar 69 mensen een beroep op het advies- en steunpunt, in het derde kwartaal van 2006 waren dit er 138. De verdubbeling van het aantal meldingen duidt op een grotere bekendheid van het advies- en steunpunt in de regio en op een toename van de bewustwording dat huiselijk geweld niet normaal is en dat er iets aan gedaan kan worden. Dit laatste is één van de doelstellingen die de publiekscampagne nastreeft.

Abri's, bussen en billboards 2 weken in de ban van huiselijk geweld De komende twee weken worden abri's, billboards en bussen gebruikt om het onderwerp `huiselijk geweld' onder de aandacht te brengen bij de inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden. Door op veel plaatsen in de hele regio zichtbaar te zijn, hoopt het Advies- en steunpunt huiselijk geweld een groot deel van de inwoners te bereiken en hen te laten beseffen dat huiselijk geweld niet normaal is en dat er een regionaal hulpaanbod is. Een subsidie van het Oranje Fonds maakt deze uitbreiding op de reguliere campagne mogelijk. Naast deze extra exposure worden er ook weer advertenties geplaatst in de lokale kranten en wordt er gerekend op veel aanvullende `free publicity'.

Eén advies- en steunpunt voor slachtoffer en pleger Bij huiselijk geweld denken veel mensen aan lichamelijke mishandeling. Maar ook vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik en financiële uitbuiting zijn vormen van huiselijk geweld. Bij het advies- en steunpunt kunnen slachtoffers, plegers en andere betrokkenen bij huiselijk geweld advies en ondersteuning krijgen bij te nemen stappen om de situatie te keren. Beroepsgroepen die in hun werk of professie te maken hebben met gevallen van huiselijk geweld kunnen er terecht voor adviezen en verwijzing. In het advies- en steunpunt huiselijk geweld werken alle dienst- en hulpverlenende instellingen samen aan een sluitende aanpak. Het advies- en steunpunt is bereikbaar op tel: (0181) 652 752.