Gemeente Tilburg

Datum
21 november 2006

Tilburg zet grote overlastgevers apart

Het college van Tilburg wil mensen die in de buurt voor heel veel overlast zorgen uit de gewone woonwijken halen en apart zetten. Vaak is er al van alles geprobeerd maar helpt niets. " Niet alleen de buren maar de hele buurt lijdt onder zo iemand. Dat kan echt niet, " aldus Jan Hamming, wethouder Wonen en Volkshuisvesting. Daarom wil het college voor deze extreme groep tien à twintig eenvoudige woningen buiten de gewone woonwijken neerzetten. Het worden geen luxe woningen maar een soort tuinhuisjes of 'containerwoningen'. Ook komt er een beheerder om het geheel in de gaten te houden. Het idee komt uit Denemarken, waar deze woonvorm de naam Skaeve Huse (= scheve huizen) heeft gekregen. Daar kunnen mensen terecht die, ondanks aangeboden hulp en begeleiding, veel overlast blijven veroorzaken. Het blijkt te werken. En vandaar dat de gemeente Tilburg er ook mee aan de slag wil.

Aanvulling op bestaande keten

Overlast in de woonomgeving komt veel voor en wordt door buurtgenoten steeds minder geaccepteerd. Dat geldt voor alle grote steden, en ook voor Tilburg. Tilburg heeft al jaren een actief en succesvol beleid (Tweedekansbeleid) om overlast aan te pakken. Daarbij werkt de gemeente nauw samen met corporaties en hulpverleningsinstellingen. Het college vindt echter een aanvulling op de keten noodzakelijk. Jan Hamming: "Het gaat meestal goed, maar helaas zijn er ook uitzonderingsgevallen waarbij het Tweedekansbeleid niet werkt. Het project Skaeve Huse moet een oplossing bieden voor de moeilijkste gevallen. Zij verpesten het woongenot van de buurtbewoners door kleine geweldsdelicten, bedreiging, geluidsoverlast, vervuiling of vernieling. Vastgesteld is dat de aangeboden hulp geen resultaat heeft. Het alternatief is dat deze mensen op straat komen. En dat is absoluut onwenselijk. Niet alleen voor de mensen zelf maar ook voor de wijkbewoners."

Voor deze mensen wordt een aparte woonvoorziening gerealiseerd, een eenvoudige woonruimte op een plek waar de kans op overlast zo gering mogelijk is. Er worden een aantal eenvoudige leefregels gehanteerd. Een beheerder zorgt ervoor dat de bewoners zich daaraan houden.

Samenwerkingspartners
Johan Dunnewijk van Wonen Breburg: "Voor ongeveer twintig huishoudens in Tilburg blijkt gewoon wonen niet haalbaar, ondanks alle hulp die beschikbaar is. Je moet durven zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Dit project kan de leefbaarheid in de buurt vergroten en ook voor de betrokkenen zelf een oplossing bieden. In gewone woonwijken worden zij vaak overvraagd; ze kunnen niet aan de wensen en verwachtingen voldoen."

Hein Meijs van Traverse: "We zijn niet blij met een project als Skaeve Huse, maar we vinden het primair belangrijk dat mensen een dak boven hun hoofd houden. En het biedt ons een ingang om met hen naar normale woonomstandigheden te groeien."

Frank Meeuwsen van het Regionaal Instituut Beschermde Woonvormen: "Bij dit soort extreme situaties zijn heel veel hulpverleners betrokken. Jarenlang wordt er gezwoegd, gezocht naar oplossingen. Als blijkt dat het niet lukt om de overlast in te dammen geeft dat een enorm gevoel van onmacht. Vaak zijn hulpverleners en overlastgevers bij elkaar afgehaakt. Met Skaeve Huse kan er een nieuw vertrekpunt worden gemaakt, waarin hulpverleners niet meer vooral aanhollen achter alles wat mis gaat. Dat geeft juist nieuwe kansen."

Voorstel aan de raad
Het college heeft op 14 november 2006 het principebesluit genomen om extreme overlastgevers buiten het reguliere woningaanbod te huisvesten. Als de raad hiermee instemt gaat de projectgroep de plannen verder uitwerken. Er is nog geen locatie gekozen. De gemeente houdt rekening met eenmalig ongeveer E 80.000 voor inrichting en bestrating e.d. en met jaarlijks E 25.000 voor de beheerder.

Voor de pers:
Marlies van Brunschot, Afdeling Communicatie, telefoon 013 542 9705 / 06-20417733


---- --