Gemeente De Marne


De Marne klaar voor de WMO met beleidsnota 2007-2010

De gemeente De Marne is goed voorbereid op één van de grootste beleidswijzigingen op het gebied van welzijn, zorg en dienstverlening in de afgelopen jaren. Als één van de eerste gemeenten in onze provincie wordt nu een vierjaren Beleidsnota gepresenteerd aan de gemeenteraad voor de Wet Maatschappelijk Ondersteuning(WMO).

De gemeenteraad stelt deze beleidsnota vast op 21 november. Met deze nieuwe wet, die ingaat op 1 januari 2007, krijgt de gemeente een forse uitbreiding van het takenpakket op het gebied van zorg. Vanaf 1 januari moeten inwoners die huishoudelijke hulp krijgen van thuiszorginstellingen bij de gemeente aankloppen voor deze voorziening. De gemeente sluit dan, op basis van een aanbesteding, contracten met thuiszorgorganisaties. De bestaande klanten worden door het Zorgkantoor Groningen aan de gemeenten overgedragen. Daarnaast krijgt de gemeente op het gebied van coördinatie van vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning ook nieuwe taken. Naast deze nieuwe taken worden ook de Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten in deze nieuwe wet ondergebracht.

Persoonsgebonden Budget

Met ingang van 1 januari kunnen individuele voorzieningen met uitzondering van de Regiotaxi ook als Persoons Gebonden Budget worden vertrekt. De klant kan zelf bepalen, in geval van noodzaak van hulp, of deze dienst geleverd wordt of dat hiervoor een Persoon Gebonden Budget verstrekt wordt. In geval van een Persoons Gebonden Budget regelt de klant alles zelf met de door hem of haar gekozen aanbieders.

Zorgloket

De gemeente is in 2005 al gestart met een zorgloket waar alle inwoners met al hun vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Dit loket wordt nu bij de wet ook verplicht gesteld. Nieuw is dat de burgers maar één keer hun zorgvraag hoeven te stellen en dat het zorgloket er dan voor zorgt dat die aanvraag op de juiste plek terechtkomt.

Dorpsconciërges

In de loop van 2007 zullen in de 5 steunpunten dorpsconciërges worden geïnstalleerd. Dorpsconciërges werken met behoud van uitkering onder begeleiding van professional.

's Ochtends zijn ze in de steunpunten aanwezig en kan iedereen er een kopje koffie komen halen en 's middags zijn ze beschikbaar voor kleine klusjes voor mensen die dit niet meer kunnen doen vanwege ouderendom, ziekte of handicap.

In augustus zijn alle maatschappelijk organisaties al betrokken geweest bij de beleidsvoorbereiding. Alle reacties zijn gebundeld weergegeven in de "Advies- en reactienota participatie WMO", die de gemeenteraad ook betrekt bij de besluitvorming.

Informatieve website over de WMO

Het ministerie van VWS heeft een zeer informatieve website over de (invoering van de) WMO. U kunt deze vinden via de volgende link: www.info-wmo.nl.