Gemeente Maastricht

Besluit nieuwbouw zwembad De Geusselt

Zwembaden Heer, De Dousberg en Vijverdal in tussentijd open

Het College van B&W heeft vandaag besloten om de gemeenteraad op 19 december 2006 een besluit voor de bouw van een volwaardig nieuw zwembad in De Geusselt voor te leggen. Gekoppeld aan dit zwembad wordt ook de nieuwe sporthal gerealiseerd. Ook is het college voornemens om tot aan de opening van zwembad De Geusselt, de zwembaden Heer, De Dousberg en Vijverdal open te houden. Ook hier zal de gemeenteraad zich op 19 december over uitspreken. De gemeente onderhandelt op dit moment nog met een private partij over het verkrijgen van een openbaar karakter van een te ontwikkelen nieuw zwembad in het "Health en racket centrum" in het gebied De Dousberg.

Zwembad De Geusselt.
Het nieuwe zwembad wordt een zgn. doelgroepen-, verenigingen- en familiebad, waarin faciliteiten komen voor les-/instructiezwemmen, verenigingszwemmen, doelgroepen (patiënten, ouderen, aquasport) en recreatiezwemmen. Tevens is er voorzien in een buitenbad met ligweide. De kosten voor het nieuwe zwembad bedragen ¤ 21,0 miljoen. Daarbij komen de kosten voor de nieuwe sporthal ad ¤ 3,1 miljoen. In de huidige fase wordt aan de Raad een voorbereidingskrediet gevraagd van ¤ 1,0 miljoen. Het nieuwe zwembad is afgestemd op een gebruik door 360.000 tot 390.000 bezoekers per jaar en wordt eind 2010 opgeleverd. De milieuaspecten van de energiehuishouding van het zwembad en de nieuwe sporthal krijgen in de nadere uitwerking bijzondere aandacht. De concrete detaillering van het nieuwe bad zal gebeuren in overleg met de gebruikers/verenigingen van de huidige zwembaden Heer, De Dousberg en Vijverdal. Binnen het nieuwe zwembad krijgen vorm: Binnen: wedstrijdbassin, doelgroepen/patiënten bassin, recreatiebassin, peuterbad, glijbaan, whirlpool, tribune, drenkelingendetectiesysteem, beweegbare bodem(s) en horeca. Buiten: buitenbassin, peuter-/kleuterbassin, ligweide, post badmeester/EHBO, kleedcabines, toiletten, douches.

Sporthal De Geusselt.
Binnen het door de raad vastgestelde Masterplan Geusseltpark is voorzien in een nieuwe sporthal. Dit betreft een standaard sporthal met dezelfde omvang als de oude sporthal. De kosten ad. ¤ 3,1 mln. worden opgevangen binnen de grondexploitatie van het plan Geusselt. De sporthal wordt gekoppeld aan het nieuwe zwembad. Dit levert naar verwachting besparingen op in de exploitatiesfeer (indicatief ¤ 75.000 per jaar), door middel van gezamenlijk beheer en gebruiken van bv. vergaderruimten, kleed- en doucheruimten en horeca-faciliteiten.

Financiën.
De geraamde investeringskosten voor het nieuwe zwembad met buitenbad bedragen ca. ¤ 21,0 mln. Dit wordt als volgt gedekt:

Contante waarde van exploitatievoordelen nieuwe bad ¤ 3,6 mln. Herontwikkelingsopbrengsten zwembaden Dousberg en Heer ca. ¤ 1,5 mln. Vrije investeringsruimte MJIP 2009 ¤ 2,8 mln.
Vrije investeringsruimte MJIP 2010 en 2011 ¤ 7,1 mln. samen: ¤ 15,0 mln.
Nog te dekken investeringsbedrag: ¤ 6,0 mln.
Totaal: ¤ 21,0 mln.

Voor het tekort ¤ 6 miljoen zet het College in op externe financiering van subsidiënten, andere overheden en instanties.

Planning
2007 / 2008 Planvoorbereiding, selectie architect, definitief ontwerp, inrichten beheersconstructie en exploitatie, aanbestedingen 2009 / 2010 bouw zwembad en sporthal
2010 Oplevering

Zwembaden Heer, Vijverdal en De Dousberg
Aanvankelijk bestond het voornemen om één van de drie zwembaden te sluiten en de zwemmers van het te sluiten bad elders zwemwater aan te bieden. Uit nader onderzoek is gebleken dat de investeringen t.b.v. de technische aanpassingen die hierbij noodzakelijk zijn nagenoeg even hoog liggen als de extra kosten die gemaakt worden indien alle drie de baden open blijven. Bovendien zou, ondanks deze investeringen, het gewenste voorzieningenniveau voor de gebruikers onvoldoende blijven. Daarom is het voorstel thans om de drie baden open te houden. Ter afdekking van de meerkosten die hierdoor gemaakt worden wordt getracht de exploitatie en de bedrijfsvoering van de drie zwembaden te verbeteren. Daarnaast is het noodzakelijk de prijzen van de toegangskaarten met gemiddeld ¤ 0,50 (ca. 14%) te verhogen. Deze verhoging is acceptabel in vergelijking met de tarieven van vergelijkbare baden in de regio.

Privaat zwemmen Maastricht-West.
Het college heeft de mogelijkheden van zwemmen in Maastricht- West laten onderzoeken. De conclusie is dat er behoefte is aan leszwemmen, doelgroepenzwemmen en recreatief zwemmen, voor ca. 30.000 à 40.000 bezoekers per jaar in Maastricht-West. De planontwikkeling van Dousberg omvat woningbouw op de plaats van het huidige gemeentelijke zwembad dat daarvoor wordt gesloopt. Daarnaast voorziet het plan in een zgn. "Health en racket centrum" waarin zijn opgenomen tennisbanen, fitnessruimten, sauna en een zwembad. Over de invulling hiervan wordt met de investeerder/belegger en de toekomstige exploitant nader overleg gevoerd. M.a.w. er komt een nieuw zwembad op De Dousberg passend binnen de private formule waarvoor marktonderzoek is gedaan. Het bad krijgt een openbaar karakter en is voor iedereen toegankelijk, zij het dat er een maandabonnement moet worden afgenomen i.p.v. losse kaartjes. Over eventuele andere mogelijkheden wordt nog overleg gevoerd.