Gemeente Leeuwarden

PvdA PvdA

PvdA: één loket voor aanvulling onvolledige AOW

Bron: PvdA Leeuwarden (21-11-2006)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Leeuwarden, dinsdag 21 november 2006

Geacht college,

De Sociale verzekeringsbank (SVB) voert dit jaar in opdracht van een aantal gemeenten de Wet Werk en Bijstand (WWB) uit voor 65-plussers. Het betreft in eerste instantie een samenwerking voor twee jaar met als doel de dienstverlening aan de burger te verbeteren en te vereenvoudigen.

De SVB weet welke 65-plussers een onvolledig AOW-uitkering ontvangen en kan klanten direct wijzen op de mogelijkheid van aanvullende bijstand. Ouderen hoeven hierdoor niet meer zelf actie te ondernemen en kunnen voor hun AOW én aanvullende bijstand terecht bij één instantie: de Sociale Verzekeringsbank. Deze "een-loket-functie" betekent voor AOW'ers met aanvullende bijstand "een belangrijke bron van irritatie en betutteling minder" onder het motto van optimaliseren van de dienstverlening.

Terugdringing van het niet gebruik van sociale voorzieningen door ouderen is een belangrijk sociaal thema. Niet-gebruik van voorzieningen is vaak een teken en oorzaak van maatschappelijk isolement. Door middel van deze dienst bevorderen SVB en de gemeente samen de benutting van (lokale) regelingen om de kwetsbare positie van ouderen met een minimuminkomen te verbeteren. Eventuele drempels om (aanvullende) bijstand aan te vragen worden hierdoor verminderd.

Een bijkomend, niet onbelangrijk, voordeel van de uitvoering door de SVB betreft kostenreductie voor gemeenten die door schaalvoordelen gerealiseerd kunnen worden. Dit scheelt de gemeente menskracht. Die kunt u inzetten voor hoofddoelstelling van de Wet Werk en Bijstand, waarin werk voor inkomen komt. Op deze manier kunnen de medewerkers zich concentreren op het aan werk helpen van bijstandsgerechtigden.

Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 206.000 ouderen met een onvolledig AOW-pensioen. Volgens prognoses van de SER zal dit aantal de komende tien jaar ruim verdubbelen met als belangrijkste verklaring de toenemende internationalisering.

Uit een inventarisatie onder de deelnemende gemeenten blijkt dat gemiddeld 80% van de ouderen met een onvolledige AOW geen aanvullende bijstand ontvangt. Mogelijk hebben zij daar wel recht op. Door de uitvoering van de AOW en de WWB te integreren, krijgen mensen datgene waar ze ook daadwerkelijk recht op hebben. (Bron: de Sociale Verzekeringsbank)

Naar aanleiding van het bovenstaande heb ik de volgende vragen aan u:


* Kan het college ons inzicht geven met betrekking tot het aantal ouderen met een onvolledige AOW en het percentage daarvan dat geen aanvullende bijstand ontvangt in onze gemeente?
* Heeft het college met betrekking tot dit onderwerp al contact opgenomen met de SVB of bent u voornemens dit op korte termijn te doen? Zo ja, op welke termijn bent u bereid om dit te gaan doen?
* Is het college bereid zich aan te sluiten bij de reeds deelnemende gemeenten? Zo ja, op welke manier zou u dit kunnen realiseren?
* De SVB spreekt van een kostenreductie voor deelnemende gemeenten door schaalvoordelen. Kan het college ons zeggen of dit voor onze gemeente ook realiseerbaar is en om welk bedrag het dan gaat?

Namens de PvdA-fractie,
Mohammed Benmhammed.