Heerlen maakt werk van jeugdpreventie
Nieuw actieplan ter voorkoming dak- en thuisloze jongeren
De gemeente Heerlen maakt een actieplan om de kans te verkleinen dat jongeren in Parkstad Limburg dak- en thuisloos worden. Onder meer moet duidelijk worden wie precies verantwoordelijk is voor deze jongeren, welke instelling er is voor welk probleem en hoe preventie beter gestalte kan krijgen. Directe aanleiding voor het actieplan is een rapport van de Inspecties Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ), dat op verzoek van de gemeente werd opgesteld. Provincie en instellingen en organisaties voor jeugd scharen zich inmiddels achter het initiatief van de gemeente.
ITJ is een project van de inspecties van Onderwijs, Gezondheidszorg, Jeugdzorg, Openbare Orde en Veiligheid, Werk en Inkomen. Het onderzoek in Heerlen is verricht als proef voor het integraal toetsingskader van ITJ. Dit gebeurde op verzoek van de gemeente. Tijdens de vorige collegeperiode heeft wethouder Riet de Wit de inspecties benaderd om meer inzicht te krijgen in het functioneren van de keten van jeugdvoorzieningen in Heerlen/Parkstad.
Conclusies
ITJ concludeert dat er in Heerlen/Parkstad Limburg een toereikend aanbod van zorg en hulp voor dak- en thuisloze jongeren. De samenwerking tussen de instanties is echter niet toereikend om te voorkomen dat jongeren tussentijds uitvallen. Betere en effectievere samenwerking voor preventie is noodzakelijk. Ook moet er eerder gesignaleerd worden welke jongeren risico lopen te ontsporen, bijvoorbeeld door jeugdgezondheidszorg en de scholen. Daarnaast concludeert ITJ dat drugsgebruik onder jongeren in Parkstad Limburg een groot probleem is. Het speelt een dominante rol in de levensloop van veel dak- en thuisloze jongeren.
Advies
Op basis van die conclusies adviseert ITJ een actieplan op te stellen. De gemeente gaat daar nu aan werken met de Provincie en de instellingen voor onderwijs en jeugd. Het actieplan moet zorgen voor betere bestuurlijke afspraken, betere samenwerking tussen de hulpinstanties en het vroegtijdig signaleren van problemen. Bijvoorbeeld:
- Bestuurlijk moet worden afgesproken wie de risicojongeren registreert.
- Op niveau van de instellingen moet in kaart worden gebracht wie wat doet en moet er een centraal informatiepunt komen voor ouders en jongeren.
- Er moet georganiseerd hulpaanbod komen voor jonge drugsgebruikers en hun ouders.
Perspectief
Het actieplan moet binnen nu en twee jaar uitgevoerd worden. Hiermee wil het college werk maken van de ambitie om jongeren in Heerlen en Parkstad Limburg perspectief te bieden. De afgelopen jaren is al een aantal belangrijke bouwstenen ontwikkeld die daaraan bijdragen, waaronder de aanpak voortijdig schoolverlaten door het Bureau VSV, de samenwerking van gemeenten en onderwijs-/jeugdorganisaties binnen RETOUR, de versterking van de zorgstructuur in- en om het onderwijs, de buurtnetwerken Jeugdhulpverlening en initiatieven met betrekking tot vroegsignalering en opvoedingsondersteuning.
HEERLEN, 21 november '06
Concernstaf Communicatie
Karen Glerum
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl
-----------------------
b e r i c h t
p e r s
---- --
Gemeente Heerlen