Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 14 november 2006

Plaggen en maaien voor tapuit in Helderse Duinen

Landschap Noord-Holland voert de komende weken werkzaamheden uit in de Helderse Duinen en de Noordduinen. Er wordt gemaaid en geplagd om het broedgebied van de tapuit te verbeteren. De Noordduinen is één van de laatste bolwerken van de zeldzame vogel, toch gaan de aantallen hier achteruit. Van de hele Nederlandse populatie broedt hier ca. 10%. Wandelaars en fietsers zullen weinig overlast ondervinden van de werkzaamheden.

De tapuiten broeden vooral rondom Falga en Botgat. Hier bestaat de vegetatie uit buntgras, schapengras en duinroosjes. Door het open karakter leven hier veel konijnen en daar waar konijnen zijn, zijn ook konijnenholen. En dat is precies wat de tapuit nodig heeft. De afgelopen jaren nemen de aantallen echter af, van 63 broedgevallen in 1996 naar 47 in 2004. De achteruitgang komt onder meer doordat delen van de duinen verruigen met bijvoorbeeld abeel, rozenbottel en hoog opgaande grassen. Dat deze planten kunnen woekeren komt door 'atmosferische depositie', zeg maar bemesting vanuit de lucht. Hierdoor zijn er op deze plekken minder konijnen en dus minder konijnenholen. Ook verdwijnt zo het open terrein waar de tapuit zo van houdt.

Om de tapuit te helpen wordt rond Falga kleinschalig gemaaid. Ten noorden van het Botgat wordt opslag van witte abeel en rozenbottel verwijderd. Het struweel verspreidt zich via grondloten en om te voorkomen dat die opnieuw uitlopen, wordt de bosbodem verwijderd. Ook in de Grafelijkheidsduinen liggen kansen voor de tapuit. Vanaf het duingebied achter Restaurant Duinoord richting streepjesberg zullen met hoge grassen overwoekerde hellingen gemaaid en geplagd worden. Deze maatregelen zijn inmiddels gestart. Op de plagstukjes kan zich weer een schrale buntgras- en schapegrasvegetatie ontwikkelen. Naar schatting worden ongeveer 20 stukken geplagd van gemiddeld 20x20m, totdat het gele zand weer tevoorschijn komt. De grootte van de plagstukken wordt aangepast aan het terrein. Het vrijkomende materiaal wordt gebruikt voor het afdekken van enkele bunkers.

Niet alleen de tapuit zal van de maatregelen profiteren, maar ook de zandhagedis en kommavlinder zullen meeliften.