Landschap Noord-Holland
Persbericht
Castricum, 20 november 2006
Natuur op vuilstort in Oosteinderpoel beschermt
Op vrijdag 17 november zijn twee stukken natuur in natuurgebied Oosteinderpoel gekocht door Landschap Noord-Holland. Het bijzondere aan de koop ter grootte van 1,8 ha is dat het hier twee oude vuilstorten betreft. Deze zijn inmiddels geïsoleerd en Bodemzorg zorgt voor eeuwigdurende nazorg. Dit is een van de eerste keren dat deze constructie wordt toegepast in Nederland. De verkopende partij, Van Staaveren Holding uit Sassenheim, maakt dit mogelijk.
Landschap Noord-Holland is bijzonder blij met deze aankoop omdat hierdoor de afronding van het natuurgebied Oosteinderpoel dichterbij is gekomen. De natuur tussen de kassen van Aalsmeer en de Ringvaart is heel kenmerkend. Het bestaat uit een eilandenrijk dat vooral begroeid is met moerasbos en soms met veenheides waar zeldzame planten voorkomen als rode bosbes en kleine veenbes. Ook de putten met vuil zijn inmiddels overgenomen door de natuur.
De vuilstort ontstond rond 1960 toen een kweker van fresia's, lelies en anjers ontdekte dat voor de verwarming van kassen afgewerkte stookolie benut kon worden. Hij ontwikkelde een soort raffinaderij waarin de stookolie opgewaardeerd werd tot brandstof. De afvalproducten hiervan werden vervolgens met vergunning gestort in enkele putten bij de Oosteinderpoel. De nazaten van deze kweker voelen zich verantwoordelijk voor deze vervuiling en hebben nu deze oplossing mogelijk gemaakt.
Bodemzorg, een onderdeel van Afvalzorg, is sinds kort betrokken bij dit project. Een belangrijke maatregel was het isoleren van de putten met afgewerkte olie. Verder controleert Bodemzorg voortaan de kwaliteit van het water in de omgeving, de isolerende voorzieningen en het hekwerk dat geplaatst is rond de stort. De kosten die dit met zich meebrengt zijn met een flink bedrag afgekocht door Van Staaveren Holding. De partijen vinden het belangrijk dat deze "eeuwig durende nazorg" voor de stort bij een aan de overheid gelieerde partij zoals Bodemzorg terecht komt en niet bij een commercieel bedrijf. Deze constructie bij de verkoop van grond is pas onlangs mogelijk geworden door een wetswijziging.