Technologie Stichting STW

Valorisation Grant voor drie spin-offs van onderzoek

dinsdag 21 november 2006

PROGRESS kent drie beurzen toe aan bedrijfsinitiatieven

Binnen het programma PROGRESS zijn drie Valorisation Grants uitgereikt.

Doel van PROGRESS is het vergroten van de kennis en kunde op het gebied van Embedded Systemen in Nederland, om zo de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie te versterken. De Valorisation Grant stelt onderzoeksgroepen in staat de bedrijfsmatige toepassing van resultaten te onderzoeken. In fase 1 is dat een haalbaarheidsonderzoek. Fase 2 wordt al concreter: de fase van o.a. het zoeken van business partners, financiering en het maken van een business plan.

Fase 1-onderzoek: SmarTest Fase 2-onderzoek: Compaan Fase 2-onderzoek: Recore Systems

Fase 1-onderzoek: snel geautomatiseerd software testen (SmarTest)

Onderzoekers Machiel van der Bijl en Axel Belinfante wonnen de eerste ronde van het STW-ondernemersspel en krijgen nu ook de gelegenheid een door hun ontwikkeld tool voor het testen van software op commerciële bruikbaarheid te onderzoeken.

Op dit moment gebeurt het testen grotendeels door mensen: ze bedenken testen, schrijven ze op, voeren ze met de hand uit en beoordelen de uitkomsten. Meestal vindt testen plaats aan het eind van een ontwikkeltraject, een fase die onder tijdsdruk staat; Herhaald testen is voor mensen een psychologisch zware en foutgevoelige taak

Uit onderzoeksprojecten lijkt naar voren te komen dat met SmarTest complete systemen kwalitatief goed en snel getest kunnen worden. Dat is nieuw: op dit moment is er geen aanpak die alle fasen van het testen geautomatiseerd aanbiedt. Testteams kunnen op termijn toe met de helft van de mensen, schatten de onderzoekers in.

Marktanalist Gartner rekent 40 tot 70 procent van de softwarekosten aan testen toe. Alleen al in Nederland werken duizenden testers. Toolverkoop en/of testconsultancy zijn mogelijkheden om in deze markt met SmarTest geld te verdienen. Dat wordt met de Valorization Grant verder uitgezocht.

SmarTest is het resultaat van 15 jaar onderzoek naar het testen van software. Het komt O.M. voort uit het STW-project Cote-de-Resyste (4111) en PROGRESS-project Atomyste (5417) aan de Universiteit Twente.

Fase 2-onderzoek: prototype ontwikkelen en testen, businessplan maken

Compaan: automatische generatie van hard- èn softwarecomponenten voor multi-chip processoren

Compaan wil het programmeurs van multichip processoren makkelijker maken door een deel van het programmeerwerk te automatiseren. Een prototype zal laten zien of de afzetmarkt daarvoor inderdaad zo groot is als Compaan nu voorziet.

Er is ontzettend veel vraag naar innovatieve elektronische apparaten, zoals digitale smart cameraâs, videoâs, telefoons, scanners, copiers; en ook voor bio computing en medische beeldapplicaties is overweldigende belangstelling.

De rekenkracht die daarvoor nodig is, wordt alleen geleverd door chips die verschillende typen hardware- and software-elementen combineren. Het programmeren daarvan is zeer complex en op dit moment niet geautomatiseerd. Dat betekent veel tijd en fouten in het ontwerpproces.

Compaan heeft technologie ontwikkeld waarmee delen van het ontwerpproces geautomatiseerd kunnen verlopen. Ontwerpers kunnen meer en complexere applicaties maken. Vooral bouwers van signaalverwerkingsapplicaties die heterogene multiprocessor platforms gebruiken, zullen daarvoor belangstelling hebben. Compaan verwacht zeker 5% marktaandeel in 2013 te verkrijgen, wat tegen die tijd een omzet van 100 miljoen euro inhoudt.

De technologie die met de Valorization Grant in een prototype zal worden verwerkt, komt voort uit PROGRESS-projecten MASSIVE (5028) en Artemis (5021).

Fase 2-onderzoek: demoversies en marketing kit maken, prospecting (Recore Systems)

Het Chameleon project plantte het zaad voor een spectaculaire nieuw type digitale signaalverwerkingschiparchitectuur met de naam Montium. Nu kan Recore Systems tegemoetkomen aan de vraag van de industrie naar energiezuinige, flexibele high-performance chips.

De Montium technologie maakt superenergiezuinige signaalverwerking in producten als mobiele telefoons, digitale radioâs/TVâs en infotainment- en navigatiesystemen. De technologie bestaat inmiddels uit de innovatieve chip-bouwstenen, de bijbehorende ontwerpgereedschappen en complete applicaties.

Zo lost de herbruikbare technologie van Recore een ander probleem op: de toename van de ontwerpcomplexiteit die de industrie op dit moment teistert.

Recore Systems gaat een unieke combinatie bieden van flexibiliteit, prestaties, energiezuinigheid en lage kosten. Recoreâs innovatieve herconfigureerbare technologie maakt het voor chipfabrikanten mogelijk om hun ontwerpproductiviteit te verdubbelen en zowel de energieconsumptie als de prestaties van hun ontwerpen te verbeteren. Recore heeft slechts enkele concurrenten in deze markt, waarin ongeveer 100 miljoen omgaat.

Met de Valorization Grant kan het toekomstige Recore Systems een marketing kit maken, maar ook de ontwerpen verder professionaliseren. Daarna gaan de aspirant-ondernemers de boer op.

De Montium-technologie komt voort uit PROGRESS-project Chameleon (5004).