Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit der Diergeneeskunde
20 november 2006
Hoog percentage verkeerde diagnoses bij dieren
'Doodsoorzaak dieren moet vaker worden onderzocht'
Het aantal secties op overleden (huis)dieren daalt. Niet alleen voor de wetenschap, maar vooral voor het werk van dierenartsen is het echter nodig dat overleden dieren juist vaker worden aangeboden voor sectie. Sectie geeft een schat aan informatie over het overlijden, over de diagnose en de behandeling. Op dinsdag 21 november houdt prof.dr. Andrea Gröne haar oratie, waarin zij pleit voor een actievere houding van dierenartsen en diereigenaren om overleden (huis)dieren voor sectie aan te bieden.
Vragen om sectie
Het aantal secties op dieren neemt af omdat eigenaren het te duur vinden en om ethische redenen. Het blijft lastig om nabestaanden/eigenaren van dieren te vragen om toestemming voor een sectie. Ook kunnen door middel van sectie fouten van dierenartsen aan het licht komen, een incomplete diagnose voorafgaand aan het overlijden en/of een minder goede behandeling. Maar juist van fouten kan men leren, vindt Gröne, zodat ze in de toekomst kunnen worden voorkomen. De extra kosten van een sectie zijn het volgens haar waard, voor de veterinaire wetenschap en voor de kennis en expertise van dierenartsen. Ook diereigenaren zouden hierin een rol kunnen spelen, door zelf te vragen om een sectie.
Andere diagnose na overlijden
Er zijn studies in de humane geneeskunde die laten zien dat het aandeel foute diagnoses binnen de ziekenhuizen ongeveer 15% is en dat veel bijkomende ziektes niet op tijd worden herkend. In de diergeneeskunde zijn vergelijkbare studies gedaan. In een Amerikaanse studie kwam bij ongeveer 30% van de zieke honden de intra vitam diagnose (diagnose bij leven) en de post-mortale diagnose (diagnose na overlijden, vastgesteld na sectie) niet overeen. Zelfs de verbeterde intra vitam diagnostiek, heeft deze verschillen niet kunnen verlagen. Hieruit blijkt het nut van secties voor de kwaliteitswaarborging van de (veterinaire) geneeskunde.
Oratie
organisatie > organisatiestructuur > hoogleraren > Gröne, A.
Meer informatie
Voorlichters van de Faculteit der Diergeneeskunde, Mirjam Martens of Jacqueline van Winden, (030) 253 4722 of persvoorlichter Universiteit Utrecht Wietske de Lange, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.
Universiteit Utrecht