Gemeente Amsterdam



Peiling half november: SP grote winnaar

20 november 2006
-
O+S
Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden zouden worden zou in Amsterdam de SP als grote winnaar uit de bus komen: 20,1% van de Amsterdamse kiezers geeft zijn of haar stem aan deze partij. De winst is zo groot dat alle andere partijen inleveren ten opzichte van de laatste kamerverkiezingen. Uitzondering is de CU, die uitkomt op 1,8%, meer dan de laatste keer maar minder dan in de peilingen van de afgelopen maanden.

Peiling half november: SP grote winnaar (8 Kb) De grootste verliezers zijn de PvdA en de VVD. D66 verliest ook, maar minder dan de peilingen de afgelopen weken aangaven. CDA en GroenLinks lijken bijna op hetzelfde resultaat uit te komen als in 2003.
Ter rechterzijde van de VVD was het beeld tot dusver sterk gefragmenteerd. Deze peiling suggereert dat in Amsterdam Wilders de belangrijkste stemmentrekker is. Zijn PVV lijkt anders dan Pastors' EénNL een substantieel deel van de kiezers aan zich te binden. Dit blijkt uit een peiling, uigevoerd door O+S op donderdag 16 november, in opdracht van AT5.

Stemgedrag (5 Kb)

Het aantal kiezers dat nog niet weet op welke partij zij hun stem zullen uitbrengen is nog steeds aanzienlijk: rond 25% van de kiezers heeft nog geen definitieve keuze weten te maken. Daar komt nog eens bij dat, nu de strijd om de vraag welke partij landelijk de grootste wordt minder bepalend is dan in 2003, veel kiezers meer partijen in hun afweging betrekken. Dat leidt tot grote dynamiek in het electoraat. Van de Amsterdammers die nu voor de SP kiezen geeft 27% aan dat de kans (redelijk) groot is dat zij aanstaande woensdag PvdA zullen stemmen; omgekeerd noemt 17% van de kiezers die nu voor de PvdA opteren de kans (redelijk) groot dat zij woensdag SP gaan stemmen. In de laatste dagen tot de verkiezingen zijn dan ook nog aanzienlijke verschuivingen mogelijk.

Nadere beschouwing van de stemvoorkeur onder allochtone Amsterdammers leert dat de opkomst onder dit deel van het electoraat niet veel hoger of lager zal uitvallen dan in 2003. Eerder onderzoek leert dat de opkomst gemiddeld aanmerkelijk lager is (bijna de helft lager) dan onder de rest van het electoraat. Allochtone kiezers hebben ook nu een sterke voorkeur voor linkse partijen. De PvdA blijft de grootste maar veel minder uitgesproken dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ook voor allochtone Amsterdammers is de SP de grote winnaar. Dat is opmerkelijk omdat deze partij eerder nauwelijks in beeld was. Samengevat geldt dat de PvdA, die in maart, extreem hoog scoorde in vergelijking met het potentieel in het allochtone deel van het electoraat, aanzienlijk verliest. Deze stemmen komen niet bij GroenLinks terecht, dat ook een aanzienlijk potentieel heeft onder deze groep, maar bij de SP.