Gemeente Winterswijk


Conceptrapport ruimtebehoefte gemeentekantoor aangeboden

15-11-2006

Winterswijk - Blijven zitten op het Beatrixpark is weliswaar krap, maar kan wel. Het levert echter geen financieel voordeel op. Dat concludeert AT Osborne uit Utrecht in zijn (concept) eindrapport. Het College van Burgemeester & Wethouders gaf het adviesbureau de opdracht onderzoek te doen naar de exacte ruimtebehoefte voor de huisvesting van de ambtenaren van Winterswijk en tevens in kaart te brengen wat het zou kosten om op het Beatrixpark te blijven zitten.

Op dit moment werken de medewerkers van de gemeente Winterswijk in twee gehuurde kantoorgebouwen op Beatrixpark (18 en 20). De Winterswijkse gemeenteraad en het college zijn kritisch over de te bouwen oppervlakte en het aantal werkplekken in het nieuwe kantoor. In het coalitieprogramma 2006-2010 onderschreven alle coalitiepartijen al dat een externe deskundige nog eens kritisch moest kijken naar onder meer mogelijke ruimtebesparing(en). Het nieuwe college gaf AT Osborne opdracht om het onderzoek uit te voeren.

Werkplekken en kosten
AT Osborne bekeek ook de mogelijkheid om de twee kantoorgebouwen (en een naastliggend pand) op Beatrixpark te kopen. AT Osborne concludeert dat de beschikbare werkruimte in deze drie kantoorpanden kleiner is dan de ruimte in het nieuw te bouwen gemeentekantoor (ruim 900 m2). De optie Beatrixpark is krap, aldus AT Osborne.

In het Programma van Eisen is rekening gehouden met 227 werkplekken. Dit is het minimaal aantal benodigde plekken van 184, inclusief een zogenoemde reserve. Deze reserve is nodig omdat het aantal taken die de gemeente in de toekomst gaat uitvoeren, naar verwachting toeneemt. Dit betekent behoefte aan meer werkplekken. Bovendien vallen de kosten voor aankoop en renovatie van de panden, volgens AT Osborne, iets hoger uit dan nieuwbouw (¤ 11.925.000 versus ¤ 11.840.000).

Het gaat om een concept rapport. Zowel het college als de raad kunnen inhoudelijke reacties geven die aanleiding geven tot wijzigingen in het rapport. De conceptrapportage wordt uiteindelijk in de gemeenteraad behandeld.

Hoorzitting Raad van State
Op dinsdag 14 november is het hoger beroep behandeld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS). De gemeente Winterswijk ging in hoger beroep bij de Raad van State tegen de uitspraak van de rechtbank over de verleende bouwvergunning voor de bouw van het gemeentekantoor. Dat was in juni 2006.

De rechtbank verklaarde toen het beroep van Mennink-Veldboom gegrond. De beslissing van het college op het bezwaarschrift van Mennink-Veldboom werd daarmee vernietigd. Ook de bouwvergunning werd in deze uitspraak geschorst.

In de zitting van 14 november hebben beide partijen, Mennink-Velboom b.v. en de gemeente Winterswijk een aantal kritische vragen moeten beantwoorden. De ABRS gaat zich nu beraden over de uitspraak die over vier tot zes weken bekend wordt.

Als de gemeente in het gelijk wordt gesteld, kan de bouw starten. Mennink-Veldboom b.v. heeft dan rechtens geen mogelijkheden meer om zich nog te verzetten tegen de bouwvergunning. De bouwvergunning is dan onherroepelijk. Valt de uitspraak negatief uit voor de gemeente, dan moeten burgemeester en wethouders opnieuw beslissen over het bezwaarschrift van Mennink-Veldboom b.v.