Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Arib over abortussen onder allochtone tieners en vrouwen

Kamerstuk, 20-11-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2726594

20 november 2006

Antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen van het Kamerlid Arib over abortussen onder allochtone tieners en vrouwen. (2060701870)

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het jaarverslag van de Rutgers Nisso Groep waaruit blijkt dat het aantal abortussen onder allochtone tieners en vrouwen is toegenomen?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Wat vindt u van deze ontwikkeling? Welke oorzaken liggen daaraan ten grondslag?

Antwoord 2
Het abortuscijfer onder allochtone meisjes (19 en jonger) hangt sterk af van hun afkomst. Zo zien we dat het abortuscijfer onder tieners afkomstig uit de Nederlandse Antillen het afgelopen jaar vrij sterk is gedaald (2004: 43,1 2005: 35,9). Het abortuscijfer onder Turkse en Marokkaanse tieners was in vergelijking met andere allochtone groepen laag, maar neemt nu iets toe. Bij Surinaamse meisjes is het abortuscijfer ook gestegen. Het klopt dat het abortuscijfer onder alle allochtone vrouwen is gestegen. De Rutgers Nisso Groep geeft aan dat de stijging bij geen van de allochtone groepen groot is.

De oorzaak van het feit dat het abortuscijfer onder enkele groepen allochtonen hoog blijft is deels te verklaren doordat vrouwen die eenmaal (ongepland) zwanger zijn vaker kiezen voor een abortus in plaats van het moederschap (de abortusratio). De cijfers geven niet aan dat het aantal ongeplande zwangerschappen toeneemt. De cijfers met betrekking tot tieners laten zien dat tieners minder vaak dan voorgaande jaren zwanger worden en dat ze ook minder vaak tienermoeder worden. Tevens komt uit de registratie naar voren dat het anticonceptiegebruik niet slechter is dan voorgaande jaren. Dit betekent ook dat er geen reden is om aan te nemen dat onveilig vrijgedrag is toegenomen.

Ik vind het positief dat het abortuscijfer over het algemeen stabiliseert en dit jaar zelfs iets afneemt. De afname van het aantal tienerzwangerschappen en -abortussen en de daling van het geboortecijfer onder tieners laten zien dat deze groep veiliger vrijt. Ik maak me wel zorgen over bepaalde groepen allochtonen waarbinnen het abortuscijfer hoog blijft en weinig verbetering zichtbaar is.

Vraag 3
Deelt u de mening van de Rutgers Nisso Groep dat betere voorlichting aan allochtone vrouwen en tieners noodzakelijk is om (tiener)zwangerschappen en abortussen te voorkomen? Zo ja, welke concrete maatregelen gaat u daartoe nemen?

Antwoord 3
Ik ben het met de Rutgers Nisso Groep eens dat we nog meer aandacht moeten besteden aan voorlichting met betrekking tot anticonceptie en zwangerschap aan allochtone tieners en vrouwen. De Rutgers Nisso Groep en de Stichting Ambulante Fiom hebben vanuit VWS deze taak. Voorlichting is in ruime mate voorhanden: op scholen, binnen het jongerenwerk, op internet. Om aanpassing en implementatie van huidige methoden en de ontwikkeling van nieuwe methoden mogelijk te maken ben ik voornemens bij ZonMw een nieuw programma op te zetten. De Tweede Kamer wordt hierover binnenkort geïnformeerd.