Nederlandse Vereniging van Journalisten

Fotojournalist zoekt andere podia
(20 oktober 2006)

De fotojournalist treedt steeds meer buiten de traditionele paden. Dag- en weekbladen lijken niet meer de eerste plek waar de fotojournalist zijn werk publiceert. Het bestuur van de NVF wil in gesprek blijven over de toekomst van de fotojournalistiek en bekijkt of een onderzoek een extra impuls kan geven. Dat bleek zaterdag 18 november tijdens een bijenkomst van de NVF, sectie fotojournalisten van de NVJ in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, waar in het bestuursgedeelte officieel afscheid is genomen van Cees van Alten.

Forum
Het bestuur is op zoek naar nieuwe vormen van interactie met zijn leden en is plan om een eigen forum te starten op internet [gekoppeld aan www.defotojournalist.nl]. Daar kunnen ze ervaringen uitwisselen over het wel of niet kunnen fotograferen van nieuwsonderwerpen, ze kunnen vragen stellen over kwaliteit en techniek en discussiëren over de inhoudelijke aspecten van een foto of over verschillende aspecten van het medium fotojournalistiek. En het is een mooi middel om collega's in de regio uit te nodigen om samen met jou van gedachten te wisselen over kwaliteit en inhoud van foto's en veranderingen in de fotojournalistiek.

Persvrijheid
Het NVF-bestuur wil organisaties van politiek en bestuur, van politie en justitie en brancheorganisaties voor veiligheid en beveiliging meer actief benaderen over het fotografen van nieuws. Fotojournalisten worden meer en meer gehinderd bij het uitoefenen van hun fotojournalistieke arbeid. "Het lijkt geen incident meer; men is of niet op de hoogte of de aanwezigheid van pers komt niet goed uit", zegt voorzitter Joep Lennarts. Zoals bij de ontruiming van het fort Pannerden waar de `autoriteiten' een foto leverden bij het fotograferen van een evenement zoals het politieke debat in de Erasmus Universiteit waar alleen het ANP aanwezig mocht zijn. "Een groot gevaar voor de persvrijheid, die juist gedijd bij vrije toegang van de media."
De leden worden opgeroepen allerlei incidenten te melden, zodat voor de beoogde gesprekken zoveel mogelijk verifieerbare informatie voorhanden is.

Kansen
Eddy van Wessel en Serge Ligtenberg zettten de discussie over nieuwe kansen in de fotojournalistiek verder op scherp zetten door hun presentaties: Serge vertelde over het gebruik van foto en de meerwaarde die video heeft en Eddy liet zien dat één foto het nieuws kan vertellen. "Een fotojournalist is een boodschapper", vindt hij. Daarna was het tijd om samen met Avenue-fotograaf van het eerste uur, Eddy Posthuma de Boer, een bezoek te brengen aan de tentoonstelling over het maandblad Avenue.

Foto-impressie van Eric Brinkhorst.
Klik op de foto voor een groter exemplaar