Gemeente Aalten


20-11-2006
WELKE TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING VAN HET LANDSCHAP WENSEN DE INWONERS VAN AALTEN?

Op de bewonersavonden gehouden op 10 en 11 oktober 2006 hebben de aanwezigen een keuze kunnen maken voor de meeste gewenste toekomstige ontwikkeling van het landschap in de gemeente Aalten. De opstellers van het LOP hebben drie scenario's gepresenteerd waarbij elke van de scenario's uitgewerkt zijn op basis van het bestaande overheidsbeleid voor deze gemeente, de provinciale plannen, de waterplannen en de wensen die inwoners op de eerste avonden hebben aangegeven voor het landschap in het buitengebied van de gemeente. De scenario's hebben alle drie een titel meegekregen namelijk: Grote lijnen, Samenspel en Vrijheid, blijheid.
Na intensieve discussies in kleine groepen, hebben alle aanwezigen een individuele keuze gemaakt door een sticker te plakken bij de schets van het gewenste scenario.

Het resultaat van twee bewonersavonden:
67 % van de aanwezigen kiezen voor Samenspel
14 % van de aanwezigen kiezen voor Grote lijnen 18 % van de aanwezigen kiezen voor Vrijheid, blijheid

Motivatie voor SAMENSPEL:
Samenspel is voor de meeste mensen de logische keuze omdat het de meeste kansen biedt binnen de bestaande structuren en nieuwe ontwikkelingen. De grote lijnen liggen al vast in andere plannen zo redeneert men en vrijheid blijheid is te rommelig. Binnen de kaders moeten we samen tot een goed werkbaar buitengebied komen voor boer, burger, bedrijven e.d. Door goed en breed overleg kunnen we het meeste bereiken, krijg je de meeste bewoners/gebruikers mee en geeft de grootste garantie voor behoud van het goede. Wel moet de gemeente de regie nemen omdat dat nodig is voor landschapsbehoud, maar ook stimuleren en inspireren is nodig om tot resultaten te komen. Er moeten mogelijkheden gecreëerd worden door samen afspraken te maken in plaats van onmogelijkheden door tegenover elkaar te gaan staan. Bij de start plannen concreet maken die voor alle partijen aantrekkelijk zijn. Er moet maatschappelijk draagvlak zijn voor deze plannen, want anders lukt het niet en kun je feitelijk niets doen. Samenspel geeft wel meer dynamiek, sneller in de tijd en biedt ook kansen aan kleine projecten. Bovendien is het op deze manier beter mogelijk de gewenste samenhang in de diverse plannen te beheersen. Het plan volgens 'samenspel' behoud een zekere flexibiliteit voor onvoorziene ontwikkelingen in de toekomst, terwijl een masterplan volgens 'grote lijnen' bij veranderingen onbruikbaar zou kunnen worden.
De gemeente moet wel sturing geven met een passend bestemmingsplan, zodat natuur en landbouw samen kunnen optrekken. Zie het LOP als een richtinggevend kader, niet te strak en meer regels, maar juist beleidsvrijheid houden.

Motivatie voor GROTE LIJNEN:
Reconstructieplan en bestemmingsplan bepalen de grote lijnen, dus daar optimaal op inspelen. Dat geeft de meeste duidelijkheid, dan weet ieder waar hij aan toe is. Inpassing van nieuwe bebouwing speelt nog wel een rol.

Motivatie voor VRIJHEID, BLIJHEID:
Eigen initiatief moet blijven. Landschap is van alle tijden. Boeren moeten voldoende ontwikkelingsmogelijkheden hebben (ook in de andere scenario's) en houden. Sommige mensen vinden dat het zo moet blijven zoals het nu is, maar wel in goed overleg. Bovendien moet er eerst gezorgd worden voor voldoende geld voor de boeren die meewerken en dat moet ook voor langere termijn vastgelegd worden. Positieve ondersteuning van de gemeente voor particuliere initiatieven.

En hoe gaat het verder:
Bij de centrale nabespreking van het resultaat van de keuze heerste bij sommige aanwezigen sterk het gevoel van wantrouwen en twijfel jegens de overheid. Eigenlijk ligt door de bestaande beleidsplannen al zoveel vast, dat de speelruimte minimaal lijkt. Er is nu bijvoorbeeld onduidelijkheid over de consequenties van het aanduiden van gebieden als 'Nationaal Landschap'. Bovendien is het LOP geen juridisch kader, maar 'slechts' een beleidskader. Ook de onduidelijkheid over de beschikbare financiën, te verkrijgen subsidies en dat wat de gemeente zelf wil vrij maken drukt zwaar op het enthousiasme. Vanuit de landbouw zit niemand te wachten op meer kaders. Drijfveer van de gemeente en een ander deel van de aanwezigen is juist te zoeken naar mogelijkheden en de kansen te benutten. Daarvoor is het nodig om de handen ineen te slaan, als overheid en initiatiefnemers samen te werken en tot resultaten te komen waar alle partijen beter van worden. Het gaat er natuurlijk om de kwaliteit van het landschap te behouden en te versterken. Daarvoor moet het LOP het kader bieden en straks moet de beleidsruimte in het bestemmingsplan worden vastgelegd.

De zorg om het landschap wordt wel breed gedeeld. De identiteiten zouden per gebied moeten worden versterkt in plaats van verdere nivellering en verrommeling. Een goede regisseur lijkt daarbij onontbeerlijk om een duurzame structuur aan te leggen die onafhankelijk is van economische functies. Opbouw van het landschap kan, maar pak ook de afbreuk aan (bijvoorbeeld de bedrijven langs de snelweg). En niet alles draait om geld: gaan voor wat je echt wilt!

De avond eindigde met de volgende oproep:
Stel een uitvoeringsagenda op met waardevolle oplossingen en kansen, ook in samenwerking met de landbouw.
Zorg voor een gedragen uitvoeringsstructuur met een heldere opdracht en stel gebiedsmakelaar aan met speelruimte en smeerolie dus euro's. Zorg ervoor dat er geld beschikbaar is voor de uitvoering. Voormalige boerderijen hergebruiken voor andere doelen en niet slopen. De uitvoering valt of staat bij de betrouwbaarheid van de overheid. Maak de landbouw weer hoeder van het landschap en maak het landschap niet afhankelijk van vluchtige economie. De financiering van diensten dient zo geregeld te worden dat na de aanleg ook het onderhoud van elementen op lange termijn gegarandeerd kan worden.