Ingezonden persbericht
persbericht
Hilversum, 20 november 2006
Veel sympathie voor actie 'stem ondersteboven'
Opmerkelijk veel Nederlanders staan positief tegenover het initiatief om woensdag a.s. 'ondersteboven' te gaan stemmen bij de kamerverkiezingen. Bijna de helft (49%) van de kiesgerechtigde bevolking zegt sympathiek te staan tegenover dit initiatief. Daarnaast blijkt 9% van de bevolking serieus van plan te zijn 'ondersteboven' te gaan stemmen. Dit staat gelijk aan 14 zetels. Een kwart van de ondervraagden denkt dit misschien te zullen doen. Dat is gebleken uit een onderzoek dat bureau Intomart donderdag jl. uitvoerde bij een landelijk representatieve steekproef van 503 personen van 18 jaar en ouder.
Ondersteboven.nl is een initiatief van journalist en politiek commentator Clemens van Herwaarden en is opgericht om mensen een proteststem uit te laten brengen, zonder dat hun stem verloren gaat. Men kiest in het stemhok op de onderste van de lijst van de politieke partij van zijn/haar voorkeur, en als genoeg mensen dat doen komt die persoon in de Tweede Kamer, terwijl de partij dat nooit zo bedoeld had. Zo geeft de kiezer een signaal dat hij/zij niet (helemaal) tevreden is met de politiek. En de onderste kandidaat weet dat hij of zij voor- en door die proteststemmers in de Kamer is gekomen.
Als supporter van de actie gaf BNN samen met Sp!ts opdracht aan onderzoeksbureau Intomart om de mening van de Nederlandse bevolking te peilen over dit initiatief. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart (24%) van de bevolking wel eens heeft gehoord of gelezen over de actie 'stem ondersteboven'. Mannen blijken meer op de hoogte te zijn van het initiatief dan vrouwen.
Sympathie voor het initiatief bestaat in alle lagen van de bevolking, waarbij opvalt dat iets meer jongeren van 18 t/m 29 jaar (57%) dan ouderen - boven de 30 jaar - (46%) positief staan tegenover de actie. Uit het onderzoek blijkt ook nog dat 9% van de kiesgerechtigden overweegt om 'ondersteboven' te gaan stemmen. Dit komt bij mensen van boven de 45 jaar iets vaker voor dan bij jongere mensen. Verder twijfelt nog een kleine 25% van de kiezers of zij al dan niet 'ondersteboven' gaan stemmen.
Een redelijk groot deel van de ondervraagden (36%) voelt zich serieus genomen door de politici, 45% twijfelt daaraan en 19% voelt zich niet serieus genomen. Zij onderschrijven de stelling "een gekozen politicus blijft zijn/haar kiezers helemaal niet belangrijk vinden na de verkiezingen".
Meer informatie: BNN Communicatie
Marion van Dam, tel: 035-6555333, e-mail: marion.van.dam