Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Vierspanrijder Koos de Ronde vijfde in Wereldbeker Stuttgart

18/11/2006

Stuttgart, 18 november 2006
Koos de Ronde (Zwartewaal) is vanmiddag vijfde geworden in de FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in de Duitse autostad Stuttgart. De overwinning ging voor de dertiende keer op rij naar publiekslieveling Michael Freund, die van de organisatie de wild card ontving.

Koos de Ronde kwalificeerde zich evenals Ijsbrand Chardon en Theo Timmerman voor deze prestigieuze indoor serie en reed in Stuttgart zijn eerste Wereldbekerwedstrijd. Om zijn outdoor paarden te sparen kreeg De Ronde paarden ter beschikking van zijn ouders en broer, die ook actief zijn in de mensport. Zo kwam het dat zijn achterspan bestond uit twee bonte ruinen uit het vierspan van zijn vader, terwijl de schimmelruin Gerrit van zijn moeder en de bruine Graaf van zijn broer het voorspan vormden. Met dit nieuw samengestelde span kon De Ronde echter nog niet tippen aan de snelheden van Freund en Sandmann waardoor hij in Stuttgart genoegen moest nemen met de vijfde plaats. `Ze zijn gewoon nog niet snel genoeg,' verklaart de menner, die vorige week zijn dertigste verjaardag vierde. `Ik ben wel tevreden over de achterpaarden, maar het voorspan kon ik nog niet sturen zoals ik het wilde. Ik had een pechballetje op de tweede doorgang en ik wist dat ik iets moest proberen om in de buurt te komen van de tijden van de nummers een en twee. Ik besloot in een van de hindernissen voor een andere route te kiezen. Helaas leverde dit niet de gewenste winst op, maar ik durfde het tempo ook niet verder op te voeren omdat ik bang was nog meer fouten te maken.' De Ronde is er echter van overtuigd dat het span beter wordt naarmate de wedstrijden vorderen. Hij is een van de vijf vierspanrijders die vier wedstrijden mogen rijden waarvan het slechtste resultaat weggestreept mag worden. `Laten we hopen dat dat Stuttgart wordt,' lacht De Ronde.

In een sinds maanden uitverkochte Schleyer Halle ging het enthousiaste publiek uit zijn dak voor de prestaties van de vierspanrijders. Stuttgart maakt sinds de start van de Wereldbeker in 2001 deel uit van het circuit en heeft het mennen al sinds 1994 op het programma staan. De strijd tussen Michael Freund en zijn gouden teamgenoot van Aken Christoph Sandmann, die eveneens met een wild card startte, bleef tot het laatste moment spannend. Beide menners reden fantastische rondes, maar Sandmann moest op het laatste moment toch zijn meerdere erkennen in zijn vriend Freund. De Hongaar Jozsef Dobrovitz eiste in Stuttgart de derde plaats op.

De volgende Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen wordt verreden op 1 en 2 december in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Voor Nederland komt Koos de Ronde aan de start.
Bron: KNHS/CVT

www.worldcupdriving.com