Politieke partijen vallen door de mand

Ictu

De websites van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen voldoen geen van alle aan minimale eisen van toegankelijkheid. Dit belemmert ouderen en gehandicapten in de uitoefening van hun democratische rechten. Waarmerk Drempelvrij en Burger@Overheid die het onderzoek hebben laten uitvoeren, roepen de partijen op dit gebrek snel te herstellen.

De websites van de politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamer-verkiezingen voldoen geen van alle aan minimale eisen van toegankelijkheid. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl en Burger@Overheid.nl. Beide organisaties constateren dat ouderen en mensen met een functiebeperking daardoor geen kans hebben zich goed te informeren, en dus belemmerd worden in de uitoefening van hun democratische rechten. Zij roepen de partijen op dit gebrek snel te herstellen. Een filmpje illustreert wat een gebruiker met een braillecomputer overkomt op een ontoegankelijke website.

De eisen van het Waarmerk drempelvrij.nl garanderen dat websites toegankelijk zijn voor alle gebruikersgroepen. Als websites aan het waarmerk voldoen, kunnen ouderen en mensen met een functiebeperking zich goed informeren en dus hun democratische rechten uitoefenen.

Daarom is het bijzonder teleurstellend dat geen van de politieke partijen die aan de kamerverkiezingen deelnemen, een website heeft die de minimumeisen haalt. Zelfs de partij met de minste fouten, behaalt deze score slechts doordat zij een groot aantal functionaliteiten niet gebruikt. Uit onderstaand overzicht blijkt dat de partijen niet praktiseren wat zij beleidsmatig bepleiten en daarmee grote groepen buitensluiten.

Partij Fout Goed nvt. Totaal
sgp 3 2 11 16
eennl 4 2 10 16
christenunie 4 3 9 16
stemvvd 4 3 9 16
partijvoordedieren 5 3 8 16
groenlinks 5 5 6 16
cda 5 2 9 16
d66 5 2 9 16
groepwilders 5 2 9 16
sp 6 3 7 16
pvda 7 2 7 16

stemwijzer 6 3 7 16

Dat uitgerekend de websites van politieke partijen op dit punt tekort schieten, is bijzonder wrang. Het was immers de Tweede Kamer die deze zomer de minister van Binnenlandse Zaken erop wees dat de overheid tekortschoot: slechts een handjevol websites van ministeries, gemeenten, provincies, waterschappen e.d. voldoen aan deze minimumeisen. Dit leidde tot een besluit van de Ministerraad dat nieuwe overheidswebsites vanaf dit jaar aan die eisen moeten voldoen en alle bestaande overheidswebsites uiterlijk in 2010. De sanctie die daarop staat, is dat ze uit de lucht worden gehaald.

Wat het betekent als de website van een politieke partij niet toegankelijk is voor een gebruiker met een functiebeperking wordt duidelijk uit het korte filmpje op: www.youtube.com/watch?v=hDFMUZ68tRo. In dit filmpje toont Roel van Houten, internetexpert van de Federatie voor Slechtzienden- en Blindenbelang (FSB), onder andere aan dat hij niet in staat is om het veelbesproken JPB shirt via internet te bestellen of een beschuit met Mark Rutte te consumeren.

Ook de website van de StemWijzer is onderzocht, omdat deze een belangrijke rol speelt bij het vergelijken van partijprogramma's en blijkens het aantal gebruikers een succesvol hulpmiddel is voor de zwevende kiezer. Uit het onderzoek bleek dat de site niet toegankelijk was. Het Instituut Publiek-Politiek heeft op grond van de rapportage en de gebruikersreacties de site aangepast. De gekozen oplossing, om naast de 'gewone' site een aparte site voor mensen met een functiebeperking te maken, is echter een voorbeeld van toegankelijkheid hoe het niet moet. Het is stigmatiserend en onnodig, juist omdat het heel wel mogelijk is de 'gewone' site toegankelijk te bouwen zodat iedereen hier gebruik van kan maken.

Burger@Overheid.nl en Waarmerk drempelvrij.nl roepen daarom de politieke partijen op hun leven te beteren. Deze oproep geldt ook voor het Instituut Publiek-Politiek dat verantwoordelijk is voor de Stemwijzer. Het onderzoeksrapport is aan betrokkenen aangeboden in de verwachting dat die er snel werk van maken.

Waarmerk drempelvrij.nl is beheerder van het officiële Nederlandse waarmerk voor websites die na onderzoek voldoen aan de eerste 16 van de internationaal vastgestelde toegankelijkheidseisen voor websites.
Burger@Overheid.nl heeft tot taak om de ontwikkeling van de elektronische overheid kritisch te volgen vanuit het burgerperspectief. Daartoe heeft het de BurgerServiceCode ontwikkeld met kwaliteitseisen voor de digitale relatie tussen burger en overheid. Toegankelijkheid is daarvan een wezenlijk onderdeel.


------------------------------