INGEZONDEN, 19 november 2006
Voor naasten van verslaafden is verslaving geen keus
Dit bleek tijdens de allereerste Week van Verslaving, die plaatsvond van 5 t/m 11 november. Dertien christelijke organisaties voor verslavingszorg en -preventie werkten hierin samen om aandacht te vragen voor het probleem van én de oplossing voor verslaving. Het thema van de Week van Verslaving was: Verslaving, een keuze?!
De verschillende activiteiten werden in het hele land door duizenden mensen bezocht. De aantallen bezoekers en hun reacties bevestigden wat in de verslavingszorg al lang bekend is: dat behalve de verslaafde zelf ook de omgeving vaak veel negatieve gevolgen ondervindt van verslaving. Honderdduizenden mensen in Nederland zijn verslaafd of hebben problemen als gevolg van het gebruik van verslavende middelen. Nog veel meer mensen, miljoenen, ondervinden hier dagelijks de gevolgen van. Dit betreft bijvoorbeeld ouders, partners, vrienden, kinderen van verslaafde ouders, maar ook collega's, de werkgever en leden van de kerkelijke gemeente.
Verslaving in de kerk
Dat verslaving ook onder christenen voorkomt, is geen nieuws voor de christelijke organisaties. 'In elke kerk minstens één verslaafde' kopte de krant Christenen in Contact in oktober. Verschillende deelnemers aan de Week van Verslaving organiseerden speciale bijeenkomsten voor kerkelijk leiders en pastoraal werkers. Erik de Vos, directeur van Stichting Terwille in Groningen, wijst nadrukkelijk op de belangrijke rol die de kerk kan spelen voor een verslaafde. De Vos: "Wij als hulpverleningsinstellingen hebben de kerkelijke gemeente keihard nodig als gezond netwerk rond de verslaafde."
Gezin vaak hulp nodig
Stichting De Hoop organiseerde in de Week van Verslaving een speciale bijeenkomst voor ouders en partners van verslaafden. Deze werd druk bezocht. Datzelfde deed ook Stichting De Brug in Katwijk. De reacties van bezoekers waren zo positief, dat De Hoop voortaan het hele jaar door dergelijke avonden gaat organiseren. De Hoop heeft een afdeling 'Ouder-/partnerwerk', waar niet alleen de familie en partners van de eigen cliënten terecht kunnen, maar iedereen die lijdt onder de verslaving van een naaste.
Samenwerking
De deelnemende organisaties kijken met tevredenheid terug op de themaweek. Cor van Dam, directielid van De Hoop: "Dit is de allereerste Week van Verslaving. We hadden altijd al het voornemen om van de Week van Verslaving een jaarlijks terugkerend gebeuren te maken. Door het succes van deze eerste week zijn we daarin nadrukkelijk bevestigd. Uit de eerste reacties heb ik begrepen dat de samenwerking goed is bevallen." De organisaties zijn zich ervan bewust dat ze elkaar nodig hebben om samen in Nederland een ander geluid te laten horen: er is een oplossing voor verslaving!
Verslaving, een keuze?!
Voor het thema van deze eerste Week van Verslaving was: 'Verslaving, een keuze?!' Voor dit thema is heel bewust gekozen. Theorieën over de oorzaken van verslaving zijn nogal aan verandering onderhevig. De heersende opvatting is dat verslaving een ziekte is. De organisaties die deelnamen aan de Week van Verslaving, delen die opvatting niet. Zij zien verslaving vooral als het gevolg van verkeerde keuzes. Niemand kiest ervoor om verslaafd te raken, maar iemand kiest bijvoorbeeld wel om op een gegeven moment te gaan gebruiken. Bij het ontstaan van een verslaving spelen uiteraard ook allerlei andere factoren een rol. Echter, verslaving beschouwen als ziekte legt de verantwoordelijkheid geheel buiten de verslaafde, zo vinden de organisaties. En dat is kwalijk, want als verslaafden zichzelf alleen als slachtoffers zien en de maatschappij en hulpverlening bevestigen dat beeld, is er weinig motivatie tot verandering.
Week van Verslaving 2007
Volgend jaar vindt er opnieuw een Week van Verslaving plaats, van 4 tot en met 10 november 2007. Kijk voor informatie over de Week van Verslaving 2006 op