Gemeente Rotterdam

Nr. 211
16 november 2006

Zeg NEE tegen meisjesbesnijdenis

In Rotterdam nieuwe aanpak tegen meisjesbesnijdenis

Op zaterdag 18 november zal wethouder Jantine Kriens (o.a. volksgezondheid) de eerste certificaten uitreiken aan moeders en vrouwen die een empowermenttraining hebben gevolgd om 'nee' te zeggen tegen meisjesbesnijdenis. Deze training wordt voor het eerst gegeven in heel Nederland. Tweede kamerlid mevrouw Tjon-a-Ten is hierbij aanwezig. De cursisten zelf praten over hun ervaringen met de training. De pers is uitgenodigd om vanaf 10.30 uur de bijeenkomst bij te wonen.

Empowermenttraining
De empowermenttraining is opgezet voor vrouwen en meisjes die oorspronkelijk afkomstig zijn uit o.a. Somalië en Ethiopië, waar meisjesbesnijdenis veel voorkomt. De vrouwen zijn gedurende tien dagdelen getraind om stelling te kunnen nemen tegen de besnijdenis van hun (toekomstige) dochters. De 25 Somalische vrouwen uit de eerste training hebben hiermee de kracht gekregen om op hun beurt andere vrouwen uit hun omgeving te bewegen ook van besnijdenis af te zien.

AMBeR
Dit staat voor Aanpak Meisjesbesnijdenis Rotterdam. Sleutelfiguren uit de betrokken culturen geven voorlichting aan de risicogroepen. Zij zijn getraind om het thema meisjesbesnijdenis bespreekbaar te maken en groepen over dit thema voor te lichten. Vrouwen, maar ook meisjes, vaders en jongens die een voorlichtingsbijeenkomst hebben bijgewoond kunnen daarna de empowermenttraining volgen.

Rotterdamse Aanpak
De Rotterdamse aanpak is breder dan voorlichting en empowermenttraining van AMBeR. Dit jaar zijn alle verpleegkundigen en artsen in de jeugdgezondheidszorg getraind om signaleren van risico-ouders te herkennen en zij hebben gesprekstechnieken geleerd om ouders te bewegen om van besnijdenis af te zien. Begin volgend jaar zal een deel van hen een verdiepingscursus volgen. Ook zullen een aantal religieuzen uit de betreffende culturen getraind worden om 'nee' te zeggen tegen meisjesbesnijdenis. Dat is immers strafbaar in Nederland, omdat het wordt beschouwd als kindermishandeling. Het project is ontwikkeld door GGD Rotterdam. AMBeR wordt uitgevoerd door Bureau Haridat Consultancy en Promotions.

Programma 18 november 2006
De certificaten worden uitgereikt aan de cursisten tijdens een boottocht op De Nieuwe Maze. De boot vertrekt om 10.30 uur en meert 12.00 uuur weer aan, ter hoogte van haven 1250, vlak bij Hotel New York. Wethouder Kriens vertelt over de Rotterdamse Aanpak, mevrouw Tjon-a-Ten over haar ervaringen in Afrika. Na een muzikaal intermezzo praten cursisten over hun ervaringen met de training. Pers is uitgenodigd mee te varen op de boot. Van 11.45 tot 12.00 uur is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Vanaf 12.30 uur worden de festiviteiten voortgezet bij Dona Daria aan de Gerard Scholtenstraat 129. De cursisten nodigen familie en kennissen uit met een hapje, drankje en muziek (de wethouder en tweede kamerlid zijn hierbij niet meer aanwezig).

Voor vragen over het programma of de aanpak meisjesbesnijdenis kunt u bellen met: Concerncommunicatie Bestuursdienst stadhuis Rotterdam: donderdag en vrijdag: Edward Ernst 06 - 22 49 94 87
zaterdag: Guido van Riet 06 - 51 33 70 95

Dit persbericht is ook te raadplegen via de Internetsite van het Stadhuis Rotterdam, www.rotterdam.nl


-----------------------
Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis
Coolsingel 40 Rotterdam
Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam

---- --