Nieuw meldpunt brengt probleem bouwfouten in kaart

Engineering 360

Nieuw meldpunt brengt probleem bouwfouten in kaart

Zaterdag 18 november wordt het officiële startschot gegeven voor het Meldpunt Bouwfouten. Het meldpunt gaat bouw-, ontwerp- en constructiefouten in Nederland inventariseren. Belangrijkste doel is de omvang van het probleem in kaart te brengen. Burgers en professionals wordt opgeroepen misstanden te melden. Het gaat zowel om problemen met gebouwen als met infrastructurele projecten (wegen, spoorlijnen en tunnels). Het meldpunt is een initiatief van Engineering 360, nieuwssite voor professionals in de gebouwde omgeving.

Het Amsterdamse Bos en Lommerplein en de ingestorte Utrechtse trap laten zien dat ook in Nederland grove fouten worden gemaakt. Dat bleek eerder al bij de instorting van de balkons in Maastricht, het parkeerdek van het Van der Valk-motel in Tiel en de treinontsporingen in Landgraaf en Zwammerdam deze zomer. Hoewel duidelijk is dát er fouten worden gemaakt, is de omvang van het probleem tot nu toe onbekend.

Meldpunt Bouwfouten inventariseert daarom voortaan alle bouwfouten en rapporteert hierover op Engineering 360. Hoofdredacteur ir. Remco de Boer: 'Nu al krijgen we veel berichten binnen, maar ook wij hebben geen overzicht. Vaak halen alleen grote calamiteiten het nieuws. Maar huizen die verzakken omdat de vijver ernaast wordt gebaggerd, wijzen ook op een bouwfout. Het gaat vaak mis waar bouw, infrastructuur en water bij elkaar komen.'

Volgens De Boer is het probleem groter dan de directe schade alleen. Omgaan met fouten wordt steeds belangrijker bij de realisatie van projecten. 'Wonen, mobiliteit en watermanagement komen steeds meer op elkaars terrein. Voor nieuwe ruimtelijke oplossingen is draagvlak essentieel. Bewoners zien nu dat er een tunnel wordt gegraven en dat vervolgens hun huis scheurt. Als overheid heb je dan een probleem, of er nu een verband is of niet', zegt De Boer.

De bouw zelf is verdeeld over de oorzaken. Duidelijk is wel dat door de technische complexiteit van projecten gemeenten vaak niet meer in staat zijn de deugdelijkheid te beoordelen. Ook spelen de complexiteit van het bouwproces en de versnippering van verantwoordelijkheden een rol. Ten slotte neemt de kans op fouten toe doordat onconventionele ontwerpen worden gebouwd met soms nieuwe technieken.

Bouwfouten kunnen vanaf zaterdag worden gemeld via www.engineering360.nl. Hier zijn ook de voorwaarden te vinden waaraan meldingen moeten voldoen. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld.

EINDE BERICHT