Het Internet: Bindmiddel tussen burger en politiek
OISTERWIJK, 20061117 -- De verkiezingen zijn straks afgelopen. En dan? Zitten we weer 4 jaar zonder inspraak. Hoog tijd om ons politieke systeem aan te passen. En dat kan door Internet. Hier ligt dé kans onze inspraak doorlopend te maken en tegelijk daarmee onze politici te steunen!
Want ons inkomen en dagelijks leven zouden een stuk aangenamer kunnen zijn als politici steeds de juiste beslissingen zouden nemen. Maar waarom gaat dit zo vaak mis? Tijdens eindeloze debatten worden goede voornemens regelmatig vervormd tot halve of verkeerde maatregelen.
Eén van de belangrijkste oorzaken daarvoor is: Zegt de ene partij ja dan vindt de andere al gauw dat het nee moet zijn! Daarnaast spelen de angst voor stemmenverlies, bang om bepaalde groeperingen te kwetsen, schrik voor de media; hoe kom ik over, gaat het niet goed dan is het mijn schuld en een moeilijk te hanteren achterban ook een rol.
Mede daardoor vermindert onze belangstelling voor de politiek en groeit het gevoel van machteloosheid en onbehagen.
Toch heeft men dagelijks met politiek te maken . Onderwerpen genoeg!
Sluitingstijd van de plaatselijke disco; de AOW; ziekenkosten; legalisatie van softdrugs; kinderopvang; files; uitbreidingsplannen etc.
Tijdens verjaardagen heeft iedereen ergens wel een mening over. En vaak ook nog een hele goede! Jammer dat daar niets mee gedaan wordt.
Want wat zou mooier zijn dan om bij ergernis of enthousiasme over een bepaald onderwerp even naar je computer te lopen en je mening in te tikken.Of nog eenvoudiger; het onderwerp staat er al en je hoeft alleen maar aan te geven voor hoeveel procent je het er wel of niet mee eens bent. Maar dan moet er wel iets mee gedaan worden!
Gelukkig komen daarvoor via het Internet nieuwe mogelijkheden!
Want inmiddels heeft ruim 80% van de huishoudens een internetverbinding.
(cijfers van het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek, november 2006)
1) Het elektronisch kiezen
De gang naar het stemlokaal kan geleidelijk worden vervangen door het elektronisch kiezen via Internet. Je hoeft de deur niet meer uit. Eén druk op de knop van je PC en je keuze is gemaakt. Dit zal meer kiezers, zeker onder de jongeren, opleveren. Je loopt nu eenmaal gemakkelijker naar je computer dan naar een vergaderzaal of stemlokaal.
2) Standpunten van partijen wijzigen in stellingen.
Laat vervolgens de leden op Internet beslissen welke stellingen standpunten mogen worden. En doe dit niet alleen tijdens de verkiezingen, maar ook over onderwerpen tussentijds.
Een goede uitleg en een forum per onderwerp horen daar natuurlijk bij. Besluiten worden genomen bij meerderheid. Zo kan er niet meer op één persoon worden gespeeld.
En blijven ego-pieken en vriendjespolitiek ook grotendeels achterwege.
Politici zijn op deze wijze veel minder kwetsbaar.
Zij hebben weliswaar de onderwerpen aan hun achterban voorgedragen maar voeren ze daarna alléén uit als de meerderheid er vóór is.Overbodig is te zeggen dat het steeds moet gaan over onderwerpen waar een brede belangstelling voor is. Dit is nog steeds de verantwoordelijkheid van het partijbestuur,tenzij de meerderheid ook hier anders over denkt.
3) Een referendumsysteem voor elke gemeente
Besluiten over onderwerpen waar een groot deel van de bevolking in gekend wil worden kunnen beter doordacht en zorgvuldiger tot stand komen met een referendum systeem op Internet. Niet alleen landelijk, maar vooral ook lokaal. Mocht de overheid hier niet aan mee willen werken kan dit initiatief ook vanuit de burgerbevolking worden gerealiseerd.
Dit kan als volgt:
Iedere gemeente krijgt een eigen website waar de inwoners kunnen stemmen over onderwerpen die hun interesse hebben. Alle kiesgerechtigden ontvangen na hun inschrijving een persoonsgebonden stemcode. Daarmee wordt gestemd. Niet met ja of nee, maar in percentages van 0 tot 100. Niet gestemd betekent automatisch; 100% mee eens. De onderwerpen blijven staan zolang ze actueel zijn en worden door een onafhankelijke redactie verfijnd, verbetert en aangevuld, al naar gelang er goede ideeën en nieuwe gegevens binnenkomen.
Plaatselijke partijen kunnen elk met één vertegenwoordiger in een klankbordgroep, die uit meerdere personen bestaat, zitting nemen en meepraten, maar niet beslissen. De kiezer beslist in meerderheid, al dan niet bindend. Gaat de politiek hier toch aan voorbij, dan dient zij wel goed uit te leggen waarom! Zeker bij de lokale politiek zal dit systeem veel onvrede wegnemen.
Tot slot een vergelijk
Het oude politieke systeem zonder internet:
Nu is het nog zo dat beperkte groepen tijdens Kamer- en Gemeenteraadsvergaderingen voorstellen goed- of afkeuren, terwijl de afloop ervan allang kan zijn voorgekookt binnen het bestuur van enkele partijen. Al gauw wordt dan gesproken van achterkamertjespolitiek, machtsmisbruik of persoonlijk gewin. En met een leuk verhaal zet je de kiezer gemakkelijk op het verkeerde been.
Het nieuwe referendum systeem met internet:
Dit is te vergelijken met een openbare vergadering. Waarbij het bestuur tekst en uitleg geeft over een voorstel, discussieert en daarna in stemming brengt. Alleen zitten de kiezers niet in de zaal, maar thuis achter de computer. Waar zij zonder de druk of invloed van anderen in alle rust hun beslissing kunnen nemen. Het aantal kiezers kan door dit systeem ook vele malen groter zijn. En de kosten vele malen lager!
Conclusie: Internet is hét middel om de politiek te vernieuwen en de verbinding tussen politici en burgers directer te maken. Een goed voorbeeld over de mogelijkheden hiervan geeft www.nationaalbelang.nl De vraag en antwoorden op deze site geven meer inzicht in de uitvoerbaarheid van deze vernieuwing.
STAPB, Stichting Adviesgroep Politiek en Beleid.
Wilt u reageren? E-mail: info@stapb.nl
STAPB stichting Adviesgroep Politiek en Beleid