Waarom dwepen Chinese jongeren met Hitler


EINDHOVEN, 20061116 -- Morgen (vrijdag 17 november) verschijnt bij Uitgeverij Pepijn het boek 'De ongekroonde koningin van China' van Remco Hofman. Hofman beschrijft in zijn boek zijn belevenissen als leraar Engels op het Chinese platteland. In één van z'n verhalen ('Hitler is mijn vriend') constateert hij bezorgd dat veel Chinese jongens Hitler bewonderen. Ze komen hier openlijk voor uit. Sommigen dragen hakenkruizen om hun hals.

'Waarom hebben welopgevoede Chinese jongens sympathie voor een massamoordenaar uit een ander werelddeel?', vraagt Hofman zich af. Dat is vreemd. Hitler was immers een bondgenoot van aartsvijand Japan. 'Zelfs de jongste leerlingen weten me ongevraagd te vertellen dat ze Japan haten,' schrijft hij. 'Wij haten Japan!' verkondigen ze verbeten, waarbij ze hun hand als een mes langs hun keel laten glijden.' Maar Hitler was goed.

Hofman vraagt een vrouwelijke collega om opheldering. De lerares is niet echt verbaasd als hij haar confronteert met het feit dat leerlingen dwepen met Hitler. Ze snapt niets van zijn bezorgdheid. 'Die leerlingen vinden Hitler een goede leider. Nou en?' is haar reactie.

Ook een andere collega toont geen verbazing. 'Weten die leerlingen dat Japan en Duitsland samenwerkten in de oorlog?' vraagt Hofman. 'Ja hoor, dat weten ze allemaal en het staat ook in de geschiedenisboekjes. Veel Chinezen vinden Hitler een sterke leider,' vertelt de leraar. 'Een grote persoonlijkheid die zijn volk met kracht heeft geleid. Hij heeft veel dingen voor elkaar gekregen en had duidelijke doelen voor ogen.'

In 2004 besloot Remco Hofman (Waskemeer, 1963) zijn gesettelde leven als marketingconsultant op te geven en als leraar Engels in China een nieuw avontuur te beginnen. Wars van de Chinese opvattingen over veiligheid en wat hoort en niet hoort, begeeft hij zich lopend of fietsend van plaats naar plaats. Vaak tot onbegrip van zijn mededocenten of Chinese vrienden. Het brengt hem echter in situaties waar andere westerlingen niet snel terechtkomen. Hofman doet wat in hem opkomt en laat zich zo nu en dan meevoeren op de plaatselijke gebruiken en gewoonten. Dit levert soms absurde, ontroerende, verrassende en grappige situaties op.

`De ongekroonde koningin van China' is een mix tussen een reisverhaal en een dagboek. In zijn eigen nuchtere `Friese' stijl geeft Hofman op droge, komische wijze een inkijkje in de wereld van Chinese studenten, onderwijs, vrouwen, uitgaan en relaties. Het geeft een mooi beeld van het leven en de gewoonten van de Chinezen, in een tijd waarin voorspoed en westerse invloeden aan terrein winnen.

Het boek is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het `andere China', ver weg van Beijing en Shanghai.

Het boek is vanaf 17 november verkrijgbaar in de betere boekwinkel of te bestellen via de website van Uitgeverij Pepijn. Journalisten kunnen een recensie-exemplaar opvragen bij de Uitgeverij.

Titel: De ongekroonde koningin van China
Belevenissen van een Nederlandse leraar in China
Auteur:Remco Hofman
ISBN: 90 807574 89
Prijs: 14,95 euro
Uitgeverij Pepijn, Eindhoven