Date : 17 November 2006
Sender Name: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)
Energie kent geen grenzen. Een Europese aanpak is nodig.
In 2003 werd er tijdens de K VIV-studiedag "24 uur zonder elektriciteit" duidelijk gewezen op de noodzaak van een gediversifieerde en evenwichtig gespreide elektriciteitsproductie en blijvende investeringen in een Europees distributienetwerk. De recente "stroomuitvallen" tonen aan dat steeds grotere schommelingen in verbruik en transport moeten opgevangen worden. De analyse van toen is actueler dan ooit en de oplossing moeten we op Europees vlak zoeken.
Dit betekent ook dat we op middellange en lange termijn moeten denken. Een langetermijnvisie is onontbeerlijk om voldoende stabiliteit te geven aan iedereen, niet in het minst de gebruikers, maar ook de producenten en transporteurs van energie. Voor de K VIV moet de langetermijnvisie ook op Europees niveau gestoeld zijn op de begrippen "betrouwbaar - proper - betaalbaar", rekeninghoudend met een evenwichtig gespreide mix van energiebronnen, niet alleen naar soort maar ook op geografisch vlak.
De K VIV blijft verder nog steeds bij haar standpunt dat we alles op alles moeten zetten om zuinig om te gaan met energie zodat we met een minimum aan primaire energie het gewenste comfort kunnen leveren. De technologie staat niet stil en biedt iedere dag nieuwe mogelijkheden. Toch is niet alles op één dag mogelijk, b.v. in de gebouwensector is dit een werk van lange adem. De
regeringsmaatregelen om de isolatie van woningen te verbeteren en de heroriëntering van de mobiliteit verdienen alle mogelijke aandacht. Ook de industrie heeft de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in rationeel energiegebruik en in energie-efficiënte processen. Deze reële energiebesparing moet niet onderschat, maar ook niet overschat worden en zeker in het juiste tijdsperspectief geplaatst worden.
Daarvoor is "Objectieve informatie en kennis" noodzakelijk. De K VIV pleit voor een meer gedegen en ruimer kennisniveau bij bedrijven en overheid wanneer het over energie gaat, dit zou zelfs in iedere opleiding en vanaf het secundair onderwijs moeten aan bod komen. Inzichten in de technologische mogelijkheden en informatie over de beleidsaanpak, zowel regionaal, federaal als Europees, zijn noodzakelijk om de juiste beslissingen te nemen.
Op 18 december brengt de K VIV tal van elementen samen in het "Strategic Forum on Energy Supply in the 21st centrury" en leggen we
- naast de Belgische problematiek - het accent op "Europa als onderdeel van een wereldwijde bekommernis" met Europees Commissaris Piebalgs, European Gasdirector Robbi Luxbacher van ExxonMobil en Daniel Dobbeni, president ETSO - UCTE. Ook de zopas uitgekomen "World Energy Outlook 2006" wordt door het International Energy Agency voorgesteld. Meer info op www.ti.kviv.be/energieforum2006.
Meer weten?
Hans Romaen
directeur Technologisch Instituut
tel. 0473 82 90 09
directie@ti.kviv.be
www.kviv.be
www.ti.kviv.be/energieforum2006
Over de K VIV en het TI
De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV) is een ledenvereniging die een actieve bijdrage levert tot de welvaart en het welzijn van de maatschappij door het bevorderen van technologie en techniek in het algemeen en de ingenieurswetenschappen in het bijzonder. Het Technologisch Instituut (TI) binnen de K VIV organiseert jaarlijks een 100-tal opleidings- en vormingsinitiatieven met het accent op technologie, gekaderd in een brede socio-economische context. De K VIV werd opgericht in 1928 en telt 10.200 individuele leden. In de loop der jaren is de K VIV uitgegroeid tot een stevig gestructureerde en steeds actievere vereniging die nu ook op Europees vlak een voortrekkersrol speelt. De werking steunt op de belangeloze inzet van een duizendtal leden die borg staan voor voortdurende
vernieuwing, creativiteit en kwaliteit.
URL:
Picture: (None)
Attachments: (None)
Translations: (None)