Radboud Universiteit Nijmegen


Jubilerend Kaski viert 60 jaar godsdienstsociologisch onderzoek

Religieuze organisaties en overheid zoeken elkaar steeds meer op

Het godsdienstsociologisch onderzoeksinstituut Kaski, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, viert zijn 60^e verjaardag vrijdag 17 november met een symposium over de maatschappelijke betekenis van religieuze organisaties voor de lokale samenleving. Op het symposium worden resultaten besproken uit onderzoek naar contactennetwerk en dienstverlening van kerken en moskeeën, en worden de eerste contouren geschetst van de religieus-sociale kaart van Nijmegen.

Nieuwe wet WMO biedt mogelijkheden voor profilering religieuze organisaties

Steeds vaker proberen gemeentelijke overheden het contact te zoeken met religieuze organisaties. Men hoopt via deze weg met name ook migrantengroepen beter te kunnen bereiken. Probleem is echter dat gemeenten vaak onvoldoende weten wat deze organisaties doen. Zo zetten veel christelijke kerken zich in voor huisbezoek, voedselbanken en jongerenwerk. Bekend is ook dat veel moskeeën maatschappelijk actief zijn en zich niet beperken tot religieuze activiteiten. Ze geven taal- en computercursussen, inburgeringslessen, doen aan huiswerkbegeleiding en leveren daarmee ook een bijdrage aan participatie en integratie. Maar wat ze precies doen?

Ton Bernts, directeur Kaski: "De kloof is best groot. Religieuze organisaties zijn moeilijk toegankelijk voor mensen die de weg niet weten. Een religieus-sociale kaart van de stad is dan een goed hulpmiddel. Wil de gemeente bijvoorbeeld haar Antilliaanse jongeren bereiken, dan kan ze contact zoeken via de Antilliaanse migrantenkerk. Een lokaal loket voor overheid en kerken biedt alle groeperingen mogelijkheden om contacten aan te gaan en elkaar op te zoeken in voorkomende gevallen. Het zou een stap kunnen zijn op weg naar de veelbesproken en zozeer gewenste verbetering van sociale cohesie in buurten."

Veel gemeenten hebben deze vraag vanwege de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2007. Deze wet kent een belangrijke plaats toe aan het maatschappelijke middenveld, waartoe ook religieuze organisaties behoren. De wet biedt hen nieuwe mogelijkheden om zich op maatschappelijk gebied verder te profileren.

Eerste gegevens uit onderzoek naar religieus-sociale kaart van Nijmegen

Tijdens het symposium zal Kaski-onderzoeker dr. Moniek Steggerda een overzicht geven in de betekenis van religies voor stad en wijk, alsmede de eerste resultaten met betrekking tot de situatie in Nijmegen. Aansluitend zijn er debatbijdragen van:
* drs. Lenie Scholten, wethouder van integratie en emancipatie in Nijmegen. Zij geeft uitleg over wat de gemeente doet aan de verbetering van de contacten met migrantenkerken en moskeeën.
* drs. Nienke van Dijk, directeur van Stek, de grote dienstverlenende stichting van de Protestantse Gemeente Den Haag. Zij laat zien hoe religieuze organisaties in Den Haag hebben bijgedragen aan versterking van de sociale cohesie, leefbaarheid en vitaliteit.

* prof. dr. Wim van de Donk, hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Van de Donk is voorzitter van de projectgroep van de WRR die een verkennende publicatie voorbereidt over de plaats van religie in het publieke domein.

KASKI

Het KASKI, in 1946 opgericht als Katholiek Sociaal-Kerkelijke Studiekring, heeft zijn sporen verdiend in onderzoek en advies rond kerk, religie en samenleving. Een jaar na oprichting werd de naam veranderd in KAtholiek Sociaal-Kerkelijk Instituut. Sinds 2000 is het Kaski gevestigd op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het Kaski profileert het zich op het gebied van godsdienstsociologisch beleidsonderzoek, en is het met zijn opgebouwde kennis over en netwerken in het levensbeschouwelijk veld, een in Nederland uniek onderzoeksinstituut.