Inst. voor publiek en politiek

NIPO: Nederlands zijn niet voor extra ontwikkelingshulp

Nederlanders vinden voor bijna de helft (48%) dat het nieuwe kabinet niet méér geld aan ontwikkelingssamenwerking mag uitgeven dan het vorige kabinet. Van de ondervraagden vindt 70% dat de regering per inwoner niet meer moet uitgeven dan andere West-Europese landen. Alleen bij de aanhang van GroenLinks is een meerderheid te vinden die ons land hierin wel voorop wil laten lopen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Uit het onderzoek blijkt ook dat naarmate mensen hoger zijn opgeleid, zij meer voor ontwikkelingssamenwerking willen uittrekken. Van de linkse partijen is de aanhang bij de SP aanmerkelijk minder geneigd geld voor hulp uit te trekken dan PvdA-kiezers en vooral GroenLinks-stemmers.

Verder komt naar voren dat 50% van de Nederlanders bereid is om de invoerheffingen te verlagen of af te schaffen die ontwikkelingslanden moeten betalen als ze goederen naar Nederland willen exporteren. Tweederde vindt de handel met landen die mensenrechten schenden niet aanvaardbaar. Onder de aanhang van de huidige coalitiepartijen CDA en VVD is een opvallend hoog aantal mensen van mening dat dit wel aanvaardbaar is, respectievelijk 42% en 45%.

De verhouding voor- en tegenstanders met betrekking tot de militaire missie van Nederland in Uruzgan is niet veranderd. Bijna een vijfde van de Nederlanders (18%) is tegen de missie, anderhalf keer zoveel Nederlanders zijn tegen de missie (27%). Ruim de helft geeft aan noch voor, noch tegen de missie te zijn. De steun voor de missie is het grootst bij de christelijke politieke partijen. De grootste tegenstanders zijn te vinden rechts van de VVD. Zo is de aanhang van de Partij voor de Vrijheid het felst gekant tegen de missie: ongeveer de helft is tegen terwijl slechts 10% voor is.

Het onderzoek is onderdeel van het project Buitenparlement. Dit is een serie door het IPP georganiseerde debatten over thema's in ontwikkelingssamenwerking als gezondheidszorg, handel tussen Noord en Zuid en wederopbouw met militaire interventies. Hierin gingen vertegenwoordigers van Tweede Kamerfracties en maatschappelijke organisaties op het gebied van internationale hulp en mensenrechten met elkaar in discussie.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Nel van Dijk, tel. 06-53 98 48 70.

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving. Zie ook www.publiek-politiek.nl.