GroenLinks

Klimaattop Nairobi wordt fiasco

17 november 2006

De nieuwe Nederlandse regering moet de strijd tegen de klimaatverandering bovenaan haar agenda plaatsen. Geen VOC- maar een CO2-mentaliteit. Op de VN klimaatconferentie in Nairobi zijn helaas geen concrete en heldere afspraken gemaakt over de aanpak van de klimaatverandering na het Kyoto-verdrag. Dat zegt Wijnand Duyvendak vanaf de top in Nairobi.

De klimaattop in Nairobi is geëindigd in een impasse. Daardoor gaat er kostbare tijd verloren om de klimaatverandering effectief aan te pakken. Pas over een jaar wordt er weer verder gepraat. We moeten dan een herhaling van zetten voorkomen. Daarom dienen de rijke landen hun aanpak van de klimaatverandering zo snel mogelijk drastisch te herzien. Zij moeten concrete en ambitieuze reductiedoelen vaststellen voor de uitstoot van CO2 tot 2020. Ze moeten die doelen ook waarmaken. Er zijn tot 2020 enkele honderden miljarden euros nodig om de economieën in de ontwikkelingslanden duurzamer te maken. Zo geven de rijke landen het goede voorbeeld. Dat is nodig om het wantrouwen bij de veel minder vervuilende ontwikkelingslanden weg te nemen.

De regeringsleiders moeten zelf naar de volgende klimaattop gaan om er een succes van te maken. Er is internationaal groen leiderschap nodig. Daar moeten progressieve Amerikaanse staten als Californië bij worden betrokken. De strijd tegen de klimaatverandering is even belangrijk als de strijd tegen oorlog en terrorisme, zo zei Kofi Annan terecht. Dan moeten we de aanpak ook even serieus nemen. Daarom pleit GroenLinks voor de instelling van een internationale Klimaatraad met stevige bevoegdheden, vergelijkbaar met de Veiligheidsraad.

De nieuwe Nederlandse regering moet van Nederland wereldwijd koploper maken in de strijd tegen de klimaatverandering, ook vanuit een verlicht eigenbelang. Nederland ligt voor de helft onder de zeespiegel en dreigt te overstromen bij verdere opwarming van de aarde. De nieuwe regering moet vastleggen dat het gebruik van fossiele energie in 2020 met 35 procent is verminderd. Er dient tevens een groot programma te komen voor steun aan ontwikkelingslanden, inclusief China en India, om van hun achterstand een voorsprong te maken. De introductie van mobiele telefoon is daar ook soms snel gegaan omdat er geen vast netwerk was. Zo kan het ook met energie gaan. Nederland moet zich inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame economie in deze landen, met energiebesparing en duurzame energie. Nederland dient daar tot 2020 5 miljard euro voor uit te trekken.

Op deze klimaattop heb ik veel initiatieven gezien die tonen dat het kán. We kunnen zorgen voor een duurzame toekomst. We kunnen afkomen van onze verslaving aan olie. En dat kan gepaard gaan met nieuwe economische dynamiek. Er zijn zoveel kansen om het beter te doen. We kunnen het leven nu verbeteren én onze kinderen en kleinkinderen een mooie wereld nalaten. Maar we moeten het nu wel waar gaan maken. Nederland loopt achter in het tegengaan van de klimaatverandering en het ontwikkelen van groene technologie. In Nederland kunnen we op 22 november zorgen voor een groene doorbraak. Er is een nieuw en groen kabinet nodig dat onze achterstand omzet in een voorsprong. Dat vergt geen VOC mentaliteit maar een CO2 mentaliteit.

Uitgebreide impressies van de klimaattop in Nairobi staan op mijn weeklog bij de Volkskrant: http://www.weeklog.nl/

Wijnand Duyvendak