Websites politieke partijen voldoen niet aan overheidsrichtlijnen

Tam tam

Sites niet toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Rijswijk, 17 november 2006 De websites van de grote politieke partijen zijn vrijwel niet toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Vooral de PvdA en de VVD komen er slecht vanaf in de test die keuringsinstelling XS Check en internetbureau Tam Tam uitvoerden. Zij toetsten de sites volgens de toegankelijkheidsrichtlijnen, waaraan vanaf 1 september 2006 alle nieuwe websites van de rijksoverheid moeten voldoen. XS Check en Tam Tam onderzochten naast de sites van de PvdA en de VVD ook de sites van het CDA, GroenLinks en de SP. Geen van de onderzochte sites is volledig toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. De PvdA scoort slecht door het gebruik van voor blinden en slechtzienden onbruikbare tekst in afbeeldingen. Voorleesmachines voor blinden hebben daarnaast grote problemen met het menu van deze website. Ook o p de verkiezingssite van de VVD is veel informatie ontoegankelijk omdat die in afbeeldingen is opgenomen. Van deze afbeeldingen is, net als bij de PvdA, geen tekstueel alternatief voor blinden en slechtzienden beschikbaar. De 'splash'-page, waarop men de site binnenkomt, wordt daardoor zelfs volledig ontoegankelijk.
Het CDA scoort middelmatig: het kan zijn site verbeteren door af te stappen van het gebruik van de onleesbare en niet te besturen Flash-animatie voor het presenteren van partijdoelstellingen. Het verkorte CDA verkiezingsprogramma in pdf-formaat is voor blinden niet te ontcijferen. De websites van de SP en GroenLinks scoren het best; verbeterpunten zitten hem vooral in het niet kunnen aanpassen van de lettergrootte van de site (SP) en het niet meeschalen van de layout met de tekst, waardoor delen van de tekst onleesbaar zijn (GroenLinks).
Paul Manuel, partner bij Tam Tam: 'Hoewel het de eigenaren van bestaande sites vrij staat om hun sites aan te passen aan de gestelde richtlijnen die vanaf 1 september voor nieuwe websites van de rijksoverheid gelden, zijn de uitkomsten van dit onderzoek verrassend. Met name van een partij als de PvdA, die zorg voor gehandicapten toch hoog in het vaandel heeft staan, hadden wij een betere website verwacht.'
Als een website volgens de toegankelijkheidsnormen gebouwd is, is de site ook bruikbaar voor mensen met een functiebeperking. Motorisch gehandicapten die geen muis vast kunnen houden, kunnen een website dan met het toetsenbord , een alternatief aanwijsinstrument of met spraakherkenningssoftware bedienen. Blinden en slechtzienden kunnen werken leesregels die de informatie in braille weergeven. Ook is er software die tekst op het scherm kan voorlezen of die zowel tekst als afbeeldingen kan vergroten tot zelfs 32 keer van de originele grootte. Veel mensen met slechte ogen zijn echter niet bekend met of hebben niet de beschikking over deze speciale hulpmiddelen.

Over XS Check
XS Check is keuringsinstelling voor het Waarmerk drempelvrij.nl en de Webrichtlijnen van de overheid. XS Check geeft voorlichting en trainingen aan website-eigenaren en internetbureaus. XS Check helpt toegankelijke website s te maken en te houden. XS Check is opgericht door internetbureau Tam Tam, dat volop ervaring heeft met het bouwen van toegankelijke websites.
Kijk ook op www.xscheck.nl

Over Tam Tam
Tam Tam is full-service internetbedrijf en is gespecialiseerd in portals, business applicaties, marketingcommunicatie-sites en online marketing. De oplossingen worden zowel voor vast internet als voor mobiel internet gerealiseerd. Tam Tam is Microsoft Gold Certified Partner en werkt met circa 70 medewerkers ondermeer voor Bouwfonds, Cito , Eneco, Friesland Bank, Giro555, Holland Casino, Hunter Douglas, De Hypothekers Associatie, Kennisnet, Ministerie van VWS, Mojo Concerts, Novib, Oxxio, ProRail en de Rijksvoorlichtingsdienst.
Kijk ook op www.tamtam.nl