Tentoonstelling Objecten voor de Eeuwigheid

Allard pierson museum

Persbericht

Objecten voor de eeuwigheid
Egyptische schatten uit de oudheid.

17 NOVEMBER 2006 T/M 25 MAART 2007

Vanaf 17 november 2006 t/m 25 maart 2007 zijn in het Allard Pierson Museum ruim honderdvijftig voorwerpen uit het oude Egypte bijeengebracht op de tentoonstelling OBJECTEN VOOR DE EEUWIGHEID. Het merendeel van de voorwerpen is afkomstig uit een Nederlandse particuliere verzameling die nu voor het eerst aan het publiek getoond wordt. Daarnaast zijn er voorwerpen uit de eigen rijke Egyptische collectie van het Allard Pierson Museum te zien. De objecten (van 3500 v. Chr. tot 300 v. Chr.), perfect van uitvoering en proporties en gemaakt van de kostbaarste materialen, tonen hoe zorgvuldig de oude Egyptenaren zich voorbereidden op de eeuwigheid. Deze kunstschatten zijn echter ook archeologische voorwerpen die ons iets vertellen over de tijd waaruit ze afkomstig zijn en over de mensen die ze gemaakt en gebruikt hebben. Zij geven informatie over de samenleving, het dagelijkse leven, de religieuze gebruiken en de ambachtelijke technieken van het oude Egypte. Daarom komen op de tentoonstelling ook de volgende vragen aan bod: Voor wie waren deze voorwerpen bestemd? Door wie werden ze gemaakt en wat was hun betekenis? En waarom vergezelden ze de doden in het hiernamaals?

DE OPENING
Vandaag om 15.30 uur vindt in de aula van de Universiteit van Amsterdam (Singel 411) de opening plaats van de tentoonstelling OBJECTEN VOOR DE EEUWIGHEID, Egyptische schatten uit de oudheid. Pierre Janssen, onder andere bekend als presentator van het programma Kunstgrepen in de jaren zestig van de vorige eeuw, zal de opening opluisteren met een van zijn Egyptische verhalen.

DE TENTOONSTELLING EN ONDERZOEK
De dood was niet het einde! In het land van de Nijl beschouwde men zorgvuldige mummificatie en een mooi graf als voorwaarde voor een eeuwig voortleven van de ziel na de dood. Grafgiften konden niet mooi genoeg zijn. De farao en andere aanzienlijken bestelden dus bij meestervaklieden hun grafinventaris van voorwerpen die van een perfecte uitvoering moesten zijn en waarvoor kostbare materialen gekozen werden. Voorstellingen van goden en mensen, hoogwaardig stenen vaatwerk en sieraden vol symbolische betekenis verbazen en ontroeren ons duizenden jaren na hun ontstaan. Zoveel zorg voor de andere wereld en voor de goden! Sommige voorwerpen zijn gehakt uit de hardste steensoorten, andere kunstzinnig gesneden uit hout. Ook goud, edelstenen, koper en stralende faience zijn sterk vertegenwoordigd op de tentoonstelling. Inscripties in hiëroglyfen vertellen soms van wie de objecten waren. Een speciale afdeling van de expositie is gewijd aan onderzoek naar antieke fabricageprocessen, ouderdomssporen en authenticiteit. De egyptologie profiteert daarbij van de laatste snufjes op het gebied van technisch wetenschappelijk onderzoek.

DE VERZAMELAAR
De Nederlandse verzamelaar W. Arnold Meijer laat het publiek voor het eerst kennis maken met zijn Egyptische schatten. Als verzamelaar is hij er zich van bewust dat de eeuwigheid een brug te ver is voor een verzameling en dat hij nooit meer dan de tijdelijke eigenaar kan zijn. Hij is van mening dat dit bezit aan iedereen ten goede moet komen en het verdient om bekend gemaakt te worden. Het museum is graag gastheer.

CATALOGUS
Bij de tentoonstelling is door de uitgeverij Philipp von Zabern te Mainz een Engelstalige catalogus uitgebracht: Objects for Eternity, Egyptian Antiquities. Daarin worden alle voorwerpen in de collectie van de Nederlandse verzamelaar W. Arnold Meijer afgebeeld, beschreven en verklaard door een team van gerenommeerde egyptologen. Het handboek is tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar in de museumwinkel (29,90 euro). Ook een speciale uitgave van het Mededelingenblad van de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum (VVAPM) is gewijd aan de tentoonstelling in samenhang met de Egyptische collectie van het museum zelf.

VIDEOPRESENTATIE
Een videopresentatie bij de tentoonstelling OBJECTEN VOOR DE EEUWIGHEID belicht de verfijning en het raffinement van veel voorwerpen. Voor het oog van de camera geven ze hun geheimen prijs.

Info: Voor meer informatie en/of (digitaal) fotomateriaal kunt u contact opnemen met mw. drs. C.M.A. (Katja) Vermeulen, tel.: 020-52 52 555 / 56, fax: 020-52 52 561, e-mail: allard.pierson.museum@uva.nl internet: www.uba.uva.nl/apm (vanaf december 2006 www.allardpiersonmuseum.nl)
Postadres: Postbus 94057, 1090 GB Amsterdam; Bezoekadres: Oude Turfmarkt 127, Amsterdam Open: dinsdag-vrijdag: 10-17 uur, zaterdag-zondag: 13-17 uur, maandag: gesloten, eerste kerstdag, nieuwjaarsdag, koninginnedag en eerste pinksterdag.