Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Boek met duidelijke boodschap: geef prioriteit aan vmbo-uitval Onderwijsongelijkheid bedreigt sociale cohesie

Beleidsmakers kunnen zich beter concentreren op het bestrijden van schooluitval in het vmbo, dan zich zo druk te maken om het aantrekken en kweken van toptalent. Dat komt voort uit de conclusies van het boek Education, Equality and Social Cohesion, dat vrijdag 17 november wordt gepresenteerd. Auteurs prof. Andy Green, dr. John Preston (Institute of Education, University of London) en dr. Jan Germen Janmaat (Vrije Universiteit) stellen in het boek dat onderwijsongelijkheid de sociale cohesie bedreigt. Ze baseren zich op uitgebreide analyses van datasets over ongelijkheid en sociale attituden uit meer dan 25 westerse landen.

Hoe schever de verdeling van kennis en vaardigheden in de samenleving, hoe zwakker de sociale cohesie, zo blijkt uit hun onderzoek. Burgers vertrouwen elkaar minder, de criminaliteitscijfers zijn hoger en minder mensen blijken bereid de normen van goed burgerschap na te leven. Naast inkomensongelijkheid bedreigt dus ook onderwijsongelijkheid de sociale cohesie.

Multiculti geen bedreiging
Opmerkelijk genoeg blijkt de mate van culturele diversiteit juist niet samen te hangen met sociale cohesie. De onderzoeksuitkomsten weerleggen daarmee het populaire idee dat de multiculturele samenleving een bedreiging vormt voor de maatschappelijke rust.

Als beleidsmakers serieus werk willen maken van het bevorderen van sociale cohesie in de samenleving, kunnen ze beter niet inzetten op het verhogen van het opleidingsniveau en het aantrekken en kweken van toptalent. Het bestrijden van onderwijsongelijkheid zet dan meer zoden aan de dijk. Door het minimaliseren van schooluitval in het vmbo bijvoorbeeld, of door een herintroductie van de middenschool.

Tijdens de boekpresentatie gaan de auteurs dieper in op de resultaten en methoden van hun onderzoek. Sjoerd Karsten, bijzonder hoogleraar Beleid en organisatie van beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en levenslang leren (UvA), onderwerpt het boek aan een kritische bespreking, waarna uitgebreid de gelegenheid is voor vragen en discussie.

Programma boekpresentatie:

16:30 Welkom en opening
Prof. dr. Ruud Koopmans, hoogleraar Sociologie, VU 16:35 Presentatie van auteurs
Prof. Andy Green en dr. Jan Germen Janmaat 17:05 Bespreking
Sjoerd Karsten, UvA
17:35 Vragen en discussie
17:50 Receptie