Gemeente Breda

Gemeente wijzigt re-integratieverordening Wet Werk en Bijstand

Burgemeester en wethouders van Breda gaan akkoord met wijziging van de re-integratieverordening. De belangrijkste wijzigingen zijn de introductie van participatieplaatsen, de intrekking van de Wet Re-integratie Arbeidsgehandicapten (REA) en verruiming van de doelgroep jongeren naar 27 jaar.

Participatieplaatsen zijn banen waarin mensen met behoud van uitkering in eerste instantie twee jaar werkzaam zijn. De banen zijn bedoeld voor uitkeringsgerechtigden en jongeren die op korte termijn geen kans hebben op een baan op de arbeidsmarkt. Een participatieplaats is een eerste stap op weg naar werk. Drie maanden voor het einde van deze twee jaar vindt een evaluatie plaats. Blijkt daaruit dat de participatieplaats nog steeds de meest geschikte voorziening is, dan kan deze met één jaar worden verlengd onder de voorwaarde dat andere werkzaamheden bij een andere organisatie worden gedaan. Vóór het eind van het derde jaar is het mogelijk om op basis van een nieuwe evaluatie nogmaals tot verlenging van 1 jaar te besluiten. Ook is de mogelijkheid toegevoegd om aan mensen op een participatieplaats een premie toe te kennen.

Wet REA

Een andere reden voor aanpassing van de verordening is het verdwijnen van de wet REA per 1 januari 2006. Een SFB (structurele functionele beperkingen)-toets moet vaststellen wat de arbeidsmogelijkheden zijn bij mensen met een arbeidshandicap. Artikel 1 van het Uitvoeringsbesluit is hierop aangepast.

Leeftijdsgrens jongeren naar 27 jaar

De leeftijdsgrens van de doelgroep jongeren wordt uitgebreid van 23 naar 27 jaar. Er is extra inspanning nodig om door middel van leren of werken te voorkomen dat zij een beroep doen op bijstand. Door verruiming van de leeftijd kan het instrument loonkostensubsidie (opstapbaan) aan een grotere doelgroep worden toegekend. Per 1 augustus 2006 ontvangen 486 jongeren beneden de 27 jaar een uitkering.

Een andere aanpassing in de re-integratieverordening is uitbreiding van de doelgroep die in aanmerking komt voor een persoongebonden re-integratiebudget met niet-uitkeringsgerechtigden.

Inspraakreacties

Van 19 september tot 31 oktober 2006 heeft de aangepaste verordening ter inzage gelegen bij de cliëntenraad en bij Publieksvoorlichting in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10. Naar aanleiding daarvan heeft de cliëntenraad een aantal vragen gesteld. Deze zijn naar tevredenheid beantwoord, waardoor zij heeft afgezien van het leveren van inspraak. Verder heeft de gemeente geen inspraakreacties ontvangen.

Breda, 16 november 2006