Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Beverwijk 16 november 2006
Ouders onderschatten gevolgen brandwonden-'ongelukje'
Brandwonden door thee drie maal ernstiger dan andere ongevallen
Jaarlijks belanden 1.400 baby's en peuters op de spoedeisende eerste hulp met brandwonden door een ogenschijnlijk klein ongeval met hete vloeistoffen. De gevolgen van dit soort brandwondenongevallen zijn echter drie maal zo ernstig als gemiddeld: 17% van de kindjes met brandwonden die bij de spoedeisende eerste hulp komen, wordt opgenomen in het ziekenhuis (gemiddeld overige privé-ongevallen 6%).
Onderzoek toont aan dat ouders geen besef hebben van de ernstige gevolgen van een ongeval met hete thee. De Brandwonden Stichting voert dit najaar campagne om ouders hiervan meer bewust te maken.
Het gevaar schuilt in kleine dagelijkse dingen. Het drinken van een kopje thee geeft een gevoel van rust en gezelligheid, maar is 550 keer per jaar de oorzaak van een ernstig ongeval. Kleine kinderen hebben een dunnere huid, die veel minder warmte kan hebben dan een volwassen huid. Daarom geeft een ongelukje met hete thee bij volwassenen vaak slechts een pijnlijke plek, maar worden baby's opgenomen in een brandwondencentrum.
Bewustwording
Onderzoek toont aan dat ouders het risico en de ernst van de gevolgen (soms meerdere operaties en blijvende littekens) wordt onderschat. Ook blijkt dat ouders de snelheid waarmee een verbranding gebeurt onderschatten: Het omtrekken van een kopje thee, of tussen de 0 en 5 seconden alleen in bad met een hete kraan, is al voldoende. Rob Baardse, programmacoördinator Preventie bij de Brandwonden Stichting, ziet daarom voldoende kansen om het aantal ongevallen drastisch te verlagen: 'Het is aan ons om ouders zoveel mogelijk te wijzen op de gevaren en de gevolgen. Als je weet dat iets gevaarlijk is, zorg je er wel voor dat je kind er niet mee in contact komt. Ouders monteren bijvoorbeeld wel een traphekje, maar drinken rustig een kopje thee met de baby op schoot...
De Brandwonden Stichting werkt samen met de Stichting Consument en Veiligheid met een twee jaar durende campagne aan deze bewustwording. Dit najaar, hét tijdstip om weer gezellige binnen een kopje thee te drinken, start een radiocampagne ondersteund door krantenadvertenties. In de campagne worden vier simpele tips gegeven om brandwonden door hete thee te voorkomen:
- Drink geen thee met een kind op schoot
- Houd de theepot en waterkoker buiten bereik van kinderen
- Zet kopjes thee niet aan de rand van de tafel
- Gebruik geen tafelkleed waar kinderen aan kunnen trekken
Naast de radiocampagne en de advertenties worden alle peuterspeelzalen en kinderdagverblijven aangeschreven met het aanbod om een gratis preventielezing bij de Brandwonden Stichting aan te vragen. Want dat werkt, weet Rob Baardse: 'Eén lezing, en je weet als ouder precies wat het probleem is en hoe je met simpele maatregelen de ellende kunt voorkomen. Eén van de eerste foto's toont een heftige brandwond op de borst van een kindje. Ouders schrikken en denken aan een groot ongeval. Als je dan zegt dat die brandwond komt door een simpel kopje thee... Dát vergeten ouders niet meer.
Noot voor de redactie,