Kerkinactie en ICCO gaan nauwer samenwerken

Kerkinactie

Persbericht

Utrecht, 16 november 2006

Kerkinactie en ICCO gaan nauwer samenwerken

Alle buitenland-activiteiten van Kerkinactie en ICCO in één werkorganisatie ondergebracht

Kerkinactie en ICCO gaan al hun buitenlandactiviteiten vanaf 1 januari a.s. onderbrengen in één uitvoeringsorganisatie. De Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft vandaag met deze samenwerking ingestemd.

Door alle buitenland-activiteiten in één werkorganisatie onder te brengen, willen Kerkinactie en ICCO hun krachten verder bundelen. Naast schaalvoordelen betekent de samenwerking voor Kerkinactie extra financiële armslag, meer expertise rond ontwikkelingswerk en een verbreding van haar netwerk. Voordeel voor ICCO is een sterkere verankering van het ontwikkelingswerk in de achterban van de Protestantse Kerk in Nederland.

Kerkinactie is de naam van het missionair en diaconale werk in binnen en buitenland van de Protestantse Kerk in Nederland en tien kleinere kerken. Voor delen van het buitenlandwerk (werelddiaconaat, noodhulp) werkt Kerkinactie al langere tijd samen met ICCO, interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking.

De directies van Kerkinactie en ICCO reageren vandaag verheugd op het besluit van de synode (algemeen bestuur van de Protestantse Kerk). Bert Boer, directeur Buitenland Kerkinactie: 'De Synode heeft unaniem uitgesproken dat het werk van Kerkinactie het eigen werk van de Protestantse Kerk in Nederland is en ook in de samenwerking met ICCO moet blijven. Daar ben ik heel blij mee. De samenwerking met ICCO vergroot de doelmatigheid en biedt kansen om dit kerkelijke werk verder gestalte te geven. Samen kunnen we meer bereiken, bij onze eigen overheid, én in de landen waar onze partners actief zijn.'

Jack van Ham, directeur van ICCO, spreekt van een ommekeer.'De samenwerking van ICCO met de Protestantse Kerk en een aantal andere christelijke organisaties betekent dat er een einde is gekomen aan de versnippering van het protestants-christelijk ontwikkelingswerk. De inspiratie om tot nauwe samenwerking te komen heeft het duidelijk gewonnen.'

Besloten is om het zendingswerk in een afzonderlijk programma en een afzonderlijke uitvoeringsafdeling onder te brengen. Op die wijze blijft het typisch kerkelijk missionair werk zelfstandig en kan het ook verder ontwikkeld worden. Voor het werk van Kerkinactie blijft het door de synode vastgestelde strategische beleid voor Zending en Werelddiaconaat leidend. ICCO houdt zijn eigen verantwoordingsplicht aan de overheid. De samenwerking betekent niet een fusie maar een samenvoeging van twee afdelingen.

Nu de Generale Synode met het voorstel heeft ingestemd, zal per 1 januari 2007 een start gemaakt worden met de gezamenlijke werkorganisatie.

Voor meer informatie (