Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 november 2006

Voltooiing restauratie gewelfschilderingen Grote Kerk gewaarborgd dankzij nieuwe kanjersubsidie

De restauratie aan de gewelfschilderingen in de Grote Kerk kan in haar geheel worden afgemaakt dankzij een nieuwe bijdrage van het Rijk in het kader van de kanjersubsidieregeling. Vanavond, donderdag 16 november nemen wethouder F. H. Hansen en voorzitter van de Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar, de heer Parger, in Delft een cheque van bijna 1,1 miljoen euro in ontvangst van de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

De voltooiing dreigde op de tocht te staan toen de kanjersubsidieregeling voor belangrijk cultureel erfgoed uit de rijksbegroting voor 2005 geschrapt werd. Sinds eind 2004 luidden negen gemeenten, waaronder Alkmaar, samen de noodklok tegen de plannen van het kabinet. Met succes, want ook voor de laatste fase van de restauratie aan de gewelfschilderingen in de Grote Sint Laurenskerk kan Alkmaar rekenen op een bijdrage van het Rijk.

De kosten voor de laatste fase van de gewelfrestauratie, die in 2011 gereed zal komen, zijn begroot op E1.502.000,-. De kanjerregeling, een subsidieregeling voor de restauratie van grote monumentale projecten, levert een bijdrage van 70% van de kosten. Het resterende deel komt uit de kas van de gemeente en de eigenaar, de Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar.

Wethouder Hansen van Monumentenzorg is meer dan verguld met de toekenning. 'Zonder deze bijdrage hadden we de restauratie voortijds moeten afbreken. Daarmee zou een hoop vakkennis, die we de afgelopen jaren tijdens de werkzaamheden hebben opgedaan, verloren zijn gegaan. Ik ben bijzonder blij dat we nu in staat zijn dit prachtige culturele erfgoed voor het nageslacht te bewaren.'

De totale werkzaamheden aan de 400 m2 grote schilderingen, die in september 2003 van start gingen, omvatten onder meer het verwijderen van het 500 jaar oude beschilderde wagenschot, de planken waarop destijds de beschildering is aangebracht. Vervolgens wordt dit 8 à 10 mm dikke beschot geconserveerd; de planken zijn namelijk aangetast door schimmels en houtworm. Tegelijk met de vervuiling wordt het glimmende vernis van de vorige restauratie verwijderd en wordt de schildering verder geconsolideerd, waarna de oorspronkelijke planken hersteld worden teruggeplaatst.

Het te restaureren gewelf bestaat uit twee delen. Het beschot in het koor is beschilderd met het Laatste Oordeel. Christus is de centrale figuur, die toeziet hoe aartsengel Michaël de zielen van de overledenen weegt en doorverwijst naar het paradijs of de hel. De schildering wordt toegeschreven aan Jacob Cornelisz van Oostsanen, en stamt uit 1518-1519. Het beschot van het noordtransept is beschilderd met gildenemblemen. In 1999 werd dit in de kelders van het Rijksmuseum teruggevonden, na meer dan honderd jaar geleden uit de kerk verwijderd te zijn geweest. Ook hier worden het houtwerk en de schilderingen aangepakt. Naast de restauratiewerkzaamheden wordt een studie gedaan naar de vervaardigers van de schilderingen.

Voor de eerste twee fases van de restauratie heeft Alkmaar ook al een bijdrage uit de kanjersubsidieregeling mogen ontvangen. Dat was in december 2002 en december 2005.