Gemeente 's-Hertogenbosch

16-11-2006
College presenteert aanpak voor eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning

De gemeenteraad heeft eerder een besluit genomen over het beleid voor het verstrekken van hulp aan inwoners met beperkingen. Deze voorzieningen worden aangeboden, zodat zij weer kunnen meedoen in de samenleving. Het gaat dan om hulp bij het huishouden, rolstoelen, woningaanpassingen, verhuiskostenvergoedingen en vervoersvoorzieningen. Voor de gemeente is het regelen van de hulp bij het huishouden een nieuwe taak. Dit alles wordt geregeld in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. Het college presenteert nu een aanpak hoe om te gaan met het betalen van een eigen bijdrage voor deze voorzieningen. Tevens wil het college de hoogte van het persoonsgebonden budget gelijk stellen aan de goedkoopste adequate voorziening in natura. De gemeenteraad neemt hierover in december een besluit.

Eigen bijdrage
Zowel voor de hulp bij het huishouden, woningaanpassingen (bijvoorbeeld trapliften en tilliften), scootmobielen en sommige vervoersvoorzieningen wil het college een eigen bijdrage van inwoners vragen. Dit geldt niet voor rolstoelen, deeltaxi en kilometervergoeding voor de eigen auto. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van het inkomen en wordt per maand in rekening gebracht. Per inkomenscategorie zijn maxima per maand vastgesteld. Hoe hoger het inkomen des te hoger de eigen bijdrage. Voor inwoners met bijvoorbeeld een inkomen tot 120% van het sociaal minimum geldt een maximale eigen bijdrage van EUR16,60 per vier weken voor een alleenstaande. Ook al heeft iemand meerdere voorzieningen, het maximale bedrag dat moet worden betaald, blijft gelijk. Voor hulp bij het huishouden betalen mensen nu ook een eigen bijdrage. Voor nieuwe aanvragen gaan de afspraken voor de eigen bijdrage per 1 januari 2007 gelden. Voor inwoners die nu gebruikmaken van een Wvg-voorziening gaat de eigen bijdrage pas per 1 januari 2008 spelen.

Geen eigen bijdrage
Inwoners met een laag inkomen (onder 110% van het sociaal minimum) betalen geen eigen bijdrage. Dit geldt voor alle verstrekkingen, dus ook de hulp bij het huishouden. Het college heeft bij het presenteren van het armoedebeleid al uitgesproken dat inwoners met dit inkomen, geen geld hebben om extra noodzakelijke kosten voor bijvoorbeeld medische kosten op te vangen. Het college kiest ervoor voor alle gemeentelijke regelingen één inkomensgrens te hanteren.

Veranderingen
Voor de meeste inwoners die nu hulp bij het huishouden of een Wvg-voorziening hebben, verandert er niet veel per 1 januari 2007. Wat kan veranderen, is dat er een andere persoon de hulp bij het huishouden gaat uitvoeren. In de loop van 2007 moeten er nieuwe indicaties worden afgegeven (wellicht door een andere organisatie dan de huidige) en hebben deze inwoners wel te maken met de regels van de Wmo. Als de indicatie niet in 2007 afloopt, gaan de nieuwe regels per
1 januari 2008 gelden. Voor meer informatie kunnen inwoners bellen met (073) 6159000.