AzG:Geweld in West Darfur neemt toe, slachtoffers onbereikbaar

Artsen zonder grenzen

Amsterdam, 16 november 2006 - Vanwege de toegenomen gevechten verslechtert de situatie van de bevolking van Darfur steeds meer. Het geweld tegen burgers en hulpverleners neemt toe, en opnieuw zijn veel mensen gedwongen te vluchten. Daardoor zijn meer en meer slachtoffers onbereikbaar voor hulpverleners.

Het meest recente voorbeeld betreft duizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen rondom de plaats Seleah in het westen van Darfur. Op 29 oktober werden meer dan twintig dorpen in de omgeving aangevallen en alle inwoners verdreven. Het nabijgelegen vluchtelingenkamp Haijelihah, met ruim 9.000 inwoners, trof hetzelfde lot. Waar de mensen nu zijn en hoe ze eraan toe zijn is onduidelijk.

Een team van Artsen zonder Grenzen slaagde er begin november in Seleah per helikopter te bereiken. Verdrevenen uit de dorpen in de omgeving vertelden het team dat tientallen mannen, vrouwen en kinderen waren vermoord. In de plaatselijke kliniek bevonden zich 51 gewonden. De zwaarst gewonden werden per helikopter naar de dichtstbijzijnde stad El Geneina vervoerd. In die stad steunt Artsen zonder Grenzen een ziekenhuis; het enige waar geopereerd kan worden in de regio. Auto's van particulieren die zelf gewonden naar El Geneina probeerden te vervoeren, werden op de route aangevallen, soms meer dan één keer. Door het gebrek aan medische hulp zijn in de tussentijd in Seleah al vier patiënten overleden. Twee zwaargewonden wachten daar nog op transport.

Seleah wordt belegerd en zelfs hulp per helikopter is nu onmogelijk geworden. Vanwege de grote onveiligheid is het voor onze teams niet mogelijk een beeld te krijgen van de hulp die nu nodig is, laat staan dat we de direct getroffenen kunnen verzorgen.

Artsen zonder Grenzen heeft haar medisch-humanitaire activiteiten in meerdere regio's in Darfur drastisch teruggeschroefd omdat het te gevaarlijk is voor onze medewerkers. De afgelopen drie maanden werden twaalf gezondheidswerkers van andere hulporganisaties doelbewust gedood en werden tientallen anderen - waaronder onze medewerkers - aangevallen, mishandeld en lastig gevallen. Sinds het begin van dit jaar had Artsen zonder Grenzen te maken met meer dan veertig veiligheidsincidenten.

Artsen zonder Grenzen heeft de regering van Sudan en de andere strijdende partijen opgeroepen onafhankelijke hulpverleners ongehinderd toegang te geven tot de slachtoffers van het conflict in Darfur.

Artsen zonder Grenzen biedt in Darfur basisgezondheidszorg, zwangerschaps- en kraamzorg. Daarnaast zorgt Artsen zonder Grenzen voor schoon water en werken we aan de verbetering van de drinkwatervoorziening. In totaal heeft de organisatie ruim 2.000 medewerkers in zeventien gebieden in Darfur.