Gemeente Harderwijk


Publiek vraag aandacht voor groen in Harderwijk

De inwoners van Harderwijk en Hierden zijn liefhebbers van een groene omgeving. Dat is een van de conclusies van een enquête die de gemeente in juni heeft gehouden. Honderdvierentwintig inwoners gaven via de enquête hun mening over de huidige groenvoorzieningen in en om Harderwijk. Ook heeft een aantal inwoners meegedaan aan de fotoactie in dezelfde periode. De resultaten van de enquête en de fotoactie worden meegenomen in het nieuwe Groenbeleidsplan dat de gemeente momenteel schrijft.

In het Groenstructuurplan legt de gemeente het beleid voor de komende tien jaar vast voor de groenvoorzieningen in de wijken, het buitengebied en de gemeentelijke bossen. Het Groenbeleidsplan is inmiddels in een vergevorderd stadium. Voordat het naar college en raad gaat voor besluitvorming, wordt het gepresenteerd aan de inwoners van de gemeente Harderwijk. Tijdens een informatieavond, naar verwachting begin 2007, kunt u op het plan reageren.

De Binnenstad, Zeebuurt, Stadsdennen, Drielanden en industrieterrein Lorentz zijn in de beleving van de deelnemers aan de peiling de minst groene wijken in Harderwijk. Hoog als groene wijken daarentegen scoren het Slingerbos, Stadsweiden, Friesegracht, Hierden en het buitengebied.
Het Groenbeleidsplan geeft straks per wijk aan wat de gewenste beplanting is die past bij de uitstraling van de wijk. In Tweelingstad past beplanting die verwijst naar de nabijheid van de Veluwse bossen: boomsoorten als dennen, berken, beuken en eiken geven deze relatie goed weer. Hierden echter heeft meer een landschappelijk en dorps karakter.
Om de woonomgeving een groener aanzien te geven, zijn in enkele buurten bomen als de els en de es zeer geschikt om de uitstraling aan te laten sluiten bij het omliggende landschap. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Het is overigens niet zo dat de gemeente straks alle plannen direct gaat uitvoeren. Het Groenbeleidsplan geldt voor de komende tien jaar. Aanpassingen worden zo veel mogelijk verwerkt in het reguliere onderhoud.

Groen en wonen
Bomen en struiken zijn voor de Harderwijkers belangrijke elementen in de woonomgeving, vooral als verfraaiing van de stad en door hun natuurwaarde. Toch is de Harderwijker blijkens de enquête van mening dat het groen in de stad onvoldoende recreatiemogelijkheden biedt. Bij de planvorming voor de wijken probeert de gemeente zoveel mogelijk met deze wens rekening te houden. Buiten de bebouwde kom zijn de recreatiemogelijkheden er wel. In het bos, op het Beekhuizerzand en langs het water van het Wolderwijd en Veluwemeer is het volgens de Harderwijkers goed toeven. Ook zijn er voldoende aantrekkelijke wandel- en fietsroutes.

Veel positieve opmerkingen zijn er gemaakt over de fleurige bloemenbermen in het voorjaar. Ook voor de fotoactie werden verschillende foto's van de bloeiende bollen ingezonden. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten hierop niet te bezuinigen en jaarlijks een budget beschikbaar te stellen om door heel Harderwijk bloembollen te kunnen blijven planten.

Blijkens de enquête zijn veel inwoners van mening dat er ook gebieden moeten zijn die uitsluitend bestemd zijn voor vogels en dieren: het Beekhuizerzand, het vogeleiland ten zuiden van Stadsweiden en de Mheenlanden in Hierden.

Groen-onderhoud
Tweederde van de deelnemers aan de enquête gaf als mening dat de gemeente het groen beter zou moeten onderhouden. Te weinig maaibeurten en schoffelwerk, vond men, en als er wel onderhoud gepleegd wordt, dan is het heel ingrijpend en lijkt het vervolgens een kaalslag (In de periode van de enquête verrichtte de gemeente grootonderhoud in Stadsweiden. Veel inwoners maakten zich ongerust over de ingrijpende renovatie en stoorden zich aan het gebrek aan informatie.) Hoewel het onderhoud hard nodig was, erkende de gemeente dat de communicatie hierover niet optimaal was. De communicatie over de huidige renovatie van het park Friesegracht is daarom zorgvuldiger aangepakt.

Op het onderhoud van groen gaat het Groenbeleidsplan niet in. Wel neemt de afdeling Beheer openbare ruimte de gemaakte opmerkingen serieus. De mogelijkheden voor het onderhoud zijn echter beperkt vanwege de beperkte financiële middelen. Overigens heeft de gemeenteraad juist vorige week donderdag bij de begrotingsbehandeling een ton extra uitgetrokken om de de bezuinigingen op het stadsgroen te verzachten.

Groen en veiligheid
Bomen en struiken zijn overdag prachtig terwijl de zelfde omgeving er 's avonds minder aantrekkelijk uitziet en een gevoel van onveiligheid kan geven. Met name het fietspad door de sportvelden van de Sypel en het park Friesegracht zijn plaatsen die Harderwijkers 's avonds liever mijden. Tegenwoordig houdt de gemeente al bij het ontwerpen van groenvoorzieningen rekening met het aspect veiligheid. Door de begroeiing laag te houden blijft de situatie overzichtelijk. Daarnaast worden de belangrijke fiets- en wandelroutes goed verlicht en staat er geen begroeiing meer direct langs het pad.

Betalen voor onderhoud
Onderdeel van de groen-enquête waren een aantal stellingen. De invullers waren het daarover wel eens: ze zien graag groen in de stad en de groenvoorzieningen mogen er best wat ruiger uitzien. Er mag geen groen worden opgeofferd voor parkeerplaatsen of woningbouw. In de nieuwbouwwijken mogen de groenvoorzieningen nog worden uitgebreid. Hoewel er in het buitengebied voldoende recreatiemogelijkheden zijn mogen daar best nog wat fiets- en wandelpaden bij komen. Kortom: Harderwijkers en Hierdenaren geven hun groene woonomgeving een voldoende. Een groot deel van de inwoners die aan de enquête meewerkten is bereid voor het onderhoud van de groenvoorzieningen extra te betalen.

Informatie: afd. Inrichting openbare ruimte, tel. 411 394.